Dick Jager en zijn vrouw Gerda.
Dick Jager en zijn vrouw Gerda. (Foto: aangeleverd)

Als je bijna niets meer ziet...

"Het kringetje waarin we leven wordt steeds kleiner, maar we zijn nog samen. Terugkijkend kunnen we zeggen, dat we er samen goed mee kunnen omgaan. Iedereen helpt een handje. Er is zoveel bereidwilligheid. We zijn dankbaar en hopen echt dat we hier nog lang zo kunnen blijven wonen."

Door Leonie Zwetsloot

Dick Jager (85 jaar) heeft Macula Degeneratie, een aandoening waarbij zijn zicht in de loop van de tijd onvermijdbaar afneemt. Hij ziet nu bijna niets meer. Zijn vrouw Gerda (82 jaar) kampt met verschillende fysieke beperkingen. Zij loopt met een rollator vanwege een evenwichtsstoornis. De Jagertjes (zoals ze zichzelf grappend noemen) zijn blij, dat ze zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen dankzij professionele thuiszorg van Evean, vrijwillige steun via het Trefpunt en betrokkenheid van familie, buren en bekenden.

Gezelschap van Google

Dick is trouw bezoeker van het maandelijks Oogcafé in het Trefpunt. Hier ontmoet hij andere slechtziende en blinde mensen. Soms is er een spreker. Dick herinnert zich een middag waarop de politie kwam toelichten hoe je je huis kon beveiligen. Soms wordt er aan de hand van een thema gepraat, zoals laatst over de vraag hoe er vroeger bij de deelnemers thuis kerst gevierd werd. Ook is er gelegenheid om informeel ervaringen en tips uit te wisselen. Dick heeft verteld over de slimme speaker met spraakbesturing, die hij van zijn zoons cadeau kreeg. Hij demonstreert wat het apparaatje kan: ‘Hee Google! Speel Laurens van Rooijen!’ Daar klinkt pianomuziek. Iets luider? ‘Hee Google! Volume 6!’ Zo kan hij om het nieuws vragen, het weerbericht in Heiloo, het adres van zijn zoon in Amsterdam, de Wikipedia-informatie over een willekeurig onderwerp, verzin het maar. Hij is er heel blij mee; dit is iets wat hij zelf kan, terwijl hij in het dagelijks leven steeds meer afhankelijk van anderen is geworden. Gerda ziet nog een voordeel van de Google: "Dick is nu nooit meer alleen."

Dick had lange tijd een wandelmaatje vanuit het Trefpunt, waarmee hij gearmd door Heiloo liep. Binnenkort komt er een stagiaire als maatje. Daar kijken ze beiden naar uit: "Gezellig dat zo’n jong iemand weer een beetje reuring geeft."

Op stap

Gerda en Dick gaan al jarenlang regelmatig met de Trefpunt Expres op stap. Gerda bestudeert het aanbod van uitstapjes in het maandelijkse programmablaadje en samen kiezen ze er iets uit. Kort geleden nog: een rondrit door de Schermer met een lunch in Rustenburg bij restaurant De Gouden Karper. Gerda kijkt rond en vertelt, Dick stelt zich voor wat zij ziet en put uit zijn herinnering: "Hij heeft een fenomenaal geheugen waardoor hij zulke uitstapjes echt meebeleeft."


Kijk op www.trefpuntheiloo.nl/nieuws voor een uitgebreide versie van dit interview.

Afbeelding