Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Planten in 'De Idylle'

HEILOO - Het bijenlint in Heiloo bestaat al enige tijd. Sinds een paar jaar vinden er activiteiten om de biodiversiteit te bevorderen plaats in 'De Idylle', die u kunt vinden in het Oosterbos bij de geluidswal tegen de A9.

Er wordt door vrijwilligers geplant na een oproep hierover via de mail. Een paar jaar geleden zijn er veel gele Buddleia’s geplant. U weet misschien nog wel, dat zijn de Buddleia’s met de korte bloembuis die door bijen goed worden bezocht. Nu ontvingen we een oproep om ook roze en paarse variëteiten te komen planten, die voor bijen niet belangrijk zijn, maar voor vlinders wel. Diversiteit dus in struiken en in de bezoekers. Wij zitten tenslotte ook graag op het ene terras wel en op het andere juist niet. Om verschillende redenen, we lijken wel natuur. En dat zijn we natuurlijk ook gewoon, een onderdeel van de natuur op onze planeet, met wel een grote invloed. Daarover kunnen we kort zijn.

Aan de oproep werd door enkele vrijwilligers gehoor gegeven, dat is altijd prettig. Hoe meer hoe beter omdat vele handen de klus snel kunnen klaren. We zagen dat de kaardebol zich lekker heeft uitgezaaid tussen het gras, daar vliegen naast insecten ook graag putters op om de zaden te eten. Een schitterend vogeltje, zijn Hollandse naam is Distelvink. Het gelijknamige schilderijtje van Carel Fabritius speelde ook een hoofdrol in het gelijknamige boek van Donna Tartt. Mooi hoe dat gaat dan: Er is natuur er volgt een schilderij en dan nog een internationale bestseller. Natuurlijk vormt de natuur van oudsher inspiratie voor kunstenaars van de vroege oudheid tot nu.

Er werden metershoge Malussen geplant. Met zijn kleine appeltjes in deze tijd een heerlijk hapje voor de vogels. In het voorjaar prachtige zalmkleurige bloesem vol met nectar. De plantgaten voor deze bomen werden door de gemeente verzorgd. Gelukkig maar want de grond is drassig en veenhoudend in de Idylle, zwaar om te bewerken dus. Er werden boompalen bijgezet zodat de bomen stevig staan. Dit soort activiteiten zijn goed uit te voeren door vrijwilligers. Het zijn korte klussen dus ook met weinig tijd kun je zo een prima bijdrage leveren in het kader van natuurwerk en biodiversiteit. En het is ook erg tevredenstemmend als je na een uur zo’n klus samen hebt geklaard. Het was overigens ook lekker weer, geen straf om dan buiten aan het werk te kunnen.

Wil jij je ook als vrijwilliger incidenteel inzetten? Meld je dan aan bij bijenlintheiloo@gmail.com, graag met telefoonnummer en mailadres dan kun jij de volgende keer meehelpen. Zo dragen we een steentje bij aan de natuur.

Zojuist in het nieuws nog informatie over de bestrijding van de Japanse duizendknoop met behulp van de Japanse bladvlo. Eerste reactie: als dat maar goed gaat met onze eigen insecten. Maar dat is goed onderzocht, werd ons gemeld. Wetenschap betekent goed onderzoeken. Dan ben ik enigszins gerustgesteld.

 

Tot volgende week. 


Viridis

Afbeelding