Jos Hof voor een van de geschonken glas-in-lood- ramen.
Jos Hof voor een van de geschonken glas-in-lood- ramen. (Foto: Ed Bausch)

Witte Kerk en Slotkapel in de prijzen

Algemeen

HEILOO - Het is een mooie driehoek vol erfgoed: Heiloo, Egmond Binnen, Egmond aan den Hoef. In alle dorpen staan prachtige kerken en kloosters, veelal Rijksmonumenten. De provincie Noord-Holland telt er daar maar liefst 14.000 van. En dan zijn er ook nog 500 Provinciale Monumenten, zoals bij voorbeeld het Vredeskerkje van Bergen aan Zee en duizenden Gemeentelijke Monumenten. Een markt voor fondsverwerving, waar de spoeling dun is. Daarom is het goed en groot nieuws dat de aanvragen van twee Rijksmonumenten uit de directe regio positief werden gewaardeerd: De Witte Kerk in Heiloo (50.559 euro) en de Slotkapel in Egmond aan den Hoef (45.836 euro). Het is bedoeld als bijdrage voor de voortdurende restauraties.

Door Ed Bausch

Jos Ooijevaar is sinds begin dit jaar bestuurslid van de stichting Witte Kerk. Als bouwkundige en architect was hij welkom. “Je moet voor zo’n aanvraag echt goed motiveren dat je met je gebouw goed toegankelijk bent voor een breed publiek. Want dat is wat de Provincie en het Rijk graag willen bereiken met hun subsidies. Over het algemeen zijn de bijdragen van de Provincie aan elkaar gekoppeld, van het Rijk moeten we nog bericht krijgen. Naast een ander plan voor herinrichting van het interieur, vooral de keuken, de toiletten en het balkon hebben we een bedrag van ruim 155.000 euro nodig voor buitenwerk. Dus deze bijdrage is een mooi begin. Hiermee kunnen we in het nieuwe jaar al starten met de verbeteringen voor afvoer van hemelwater. Later, als we meer van het benodigde budget ter beschikking hebben, volgen herstel van metselwerk, dakbedekking en schilderwerk. Een witte kerk is prachtig, maar vergt veel onderhoud.”

Elke woensdag open

De Provincie verdeelde 5 miljoen euro over 39 aanvragers. Daar waren er 69 van. “Dus we kunnen als bestuur gewoon heel blij zijn”, zegt voorzitter Pieter Postma, die met zijn collega’s en coördinator Isabelle Vermeij hard werkt aan allerlei programma’s in de huiskamer van Heiloo. “We zijn in de zomer weer begonnen met de wekelijkse openstelling op woensdagen. Anders dan voorheen zijn we daarmee doorgegaan. We zijn iedere woensdag, marktdag, open en dan vindt er ook van alles plaats waar iedereen welkom is. Natuurlijk is het deze jaren met de pandemie niet altijd even makkelijk, maar als het ook maar even kan zijn we als duizend jaar oud gebouw open voor concerten, lezingen, voorstellingen, films, huwelijken, uitvaarten en wat niet al. En natuurlijk zoeken we waar mogelijk samenwerking met de andere partijen in Heiloo.” Kijk op wittekerk-heiloo.nl, ook voor donaties.

Slotkapel Egmond aan den Hoef

Nooit was hij weg uit Egmond aan den Hoef. Jos Hof is een heel bekend gezicht te midden van alle mensen die de Slotkapel midden in de samenleving plaatsen. In oktober 1982 gaf hij zijn eerste rondleiding. Veertig jaar doet hij dat nu, hij is ervoor geridderd. Maar met nog altijd zichtbaar plezier en met weide gebaren vertelt hij iedere keer weer over de schat aan beeltenissen die de muren en de vloer van de parel van Egmond aan den Hoef herbergen. Over de rijkdom aan gebeurtenissen die in en rond de Slotkapel plaatsvonden, als het ware centrum van Holland, door de eeuwen heen in een internationaal circuit. “Zelfs in coronatijd mocht ik in slechts veertig weken meer dan drieduizend mensen rondleiden”, zegt Jos, die al op zijn tiende in de ban raakte van geschiedenis en later alle archieven van het land afreisde op zoek naar informatie over de kapel.

Nicolaas Witsen

De zeventiende eeuwse staatsman Witsen, VOC bestuurder en nog heel veel meer, ligt begraven in de Slotkapel, naast andere nationale beroemdheden. Bij binnenkomst links is er een soort afgesloten kamer met onder meer zijn graf. “Deze ruimte willen we door het plaatsen van een glazen wand meer bij de rest van de Slotkapel betrekken. Dat was een heel concreet deel van onze aanvraag. Er is totaal 228.000 euro nodig voor herstel van stucwerk, bestrijding van houtaantasters, schilderwerk, reparaties aan het dak. Het werk gaat beginnen in september volgend jaar. Van de Monumentenwacht is ook al geld toegezegd, naast donaties zoals van Brouwerij Egmond. We hebben nog wel een weg te gaan.” Kijk op slotkapel.nl, ook voor donaties.

Jos Ooijevaar, rechts, en Pieter Postma bij een te vervangen afvoer.