Jacco de Zeeuw hielp bij de coronaoplossing van Brasserie Veldt en warmt even de handen.
Jacco de Zeeuw hielp bij de coronaoplossing van Brasserie Veldt en warmt even de handen. (Foto: Ed Bausch)

Het dorp wordt nooit geannuleerd

Algemeen

HEILOO - Kijk, bij de juwelier ging een pakje onder het laag openstaande rolluik door. Bij de kledingzaak was de schuifdeur een klein stukje open met een tafeltje ertussen. Om de digitaal gedane bestelling voor een kersttenue te kunnen afgeven. De ondernemer en de klant zoeken zo hun weg.

Op de markt iets verderop kan dan wel weer heel veel

Bij de kaasboer, de slager en de bakker was het business as usual, gewoon breed voor de toonbanken. Nou ja, toch gemondkapt en op afstand natuurlijk. Wat kan er in korte tijd in een land veranderen, in bijna alle landen. Vrijheid op een andere manier vormgeven, toch aan de gang blijven. Al decennia waren we dit niet gewend. Terwijl de een, uit het niets getroffen door een vreemd virusje, opeens naar adem hapt in een ziekenhuis, hapt een ander bijna tersluiks de een oliebol weg naast de brasserie, anders dé ontmoetingsplek op marktdag. 

Gedicht

Naast de feestelijk aangesloten, maar gesloten zaak hebben familieleden nu inderhaast een kersthut neergezet met veel groen eromheen en een vuurkorf. Jacco hielp zijn nichtje bij de opbouw en warmt er even nu zijn handen. Op de markt iets verderop kan dan wel weer heel veel, in de bekende levendigheid van een markt.

Ontmaskert

 De een gemaskert, de ander niet, allemaal een weg zoekend, schuifelend door het bestaan. Ieder voor zich, toch allemaal wetend: “We zitten in één schuitje, dobberend op één zee. De Bergens dichter Dick van Hoeve schreef zijn gedachte rond:

Nachtkijkend blijken

de twinkelende sterren

lichtpuntjes zonzaad

De redactie, schrijvers en fotografen van Nieuwsblad Heiloo wensen de lezers goeds door de laatste dagen van een bewogen jaar. Op weg naar toch weer vrijheid, misschien wat anders dan anders. Een dorp wordt nooit geannuleerd, is nooit dicht. 

Er gebeurt ogenschijnlijk niks, maar er gebeurt heel veel. ‘We’ komen hieruit. We zitten al bij de O van het Griekse alfabet…ruim over de helft. En als het schuitje dan weer aan land komt, laten we dan vasthouden dat we met elkaar het strand bereikten.

Donald Esser en Ed Bausch

Mickey houdt de moed erin in 't Loo.
Rustig.