Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

En dan is het Kerstmis

En dan is het Kerstmis en iedereen is opnieuw thuis. Dus maken het we maar liever gezellig in huis. Een tafel met wat takjes groen en een mooi kleed. Misschien maakt u voor op de tafel een fijne slinger met wat waxinelichtjes ernaast. Of met een lichtsnoertje. Als je wat vers geknipt groen in huis hebt ruik je dat altijd. Samen tafelen en misschien wat spelletjes. Ons werd gevraagd of we misschien een sjoelbak weten om te lenen? Een echt oudhollands spel.

Opnieuw geen vuurwerk met oud en nieuw, alle beesten zullen hiervan profiteren. Ook de rest van de natuur is gebaat bij minder vuurwerk, heel veel giftige dampen en stoffen komen er vrij met zwaar vuurwerk. Er wordt ook jaarrond meer vuurwerk afgestoken, vooral om 00.00 uur ’s nachts. Waarschijnlijk omdat er een persoonlijk nieuwjaar gevierd wordt. Uit de sociale media pik ik op dat er veel en zware knallen in de avond in Heiloo werden gehoord, zouden de ouders van de jeugd weten waar dat ligt opgeslagen? Veilig onder een bed verstopt? Zijn ze op de hoogte? Dat vraag ik me dan af.

Geen vuurwerk is goed voor de drukte op de spoedafdelingen van ziekenhuizen. En zeker winst voor mens, dier en luchtkwaliteit. Met alle aandacht die er is over uitstoot van verontreinigde lucht door grote bedrijven ligt hier een mogelijkheid om zelf iets te doen voor een beter milieu. Namelijk iets nalaten, dat levert ook een bijdrage.

In de tuin en de natuur gaat alles met de dalende temperaturen in rust

In de tuin en de natuur gaat alles met de dalende temperaturen in rust. Genieten van vormen in tuin en bos wordt nu de kunst. Wat mij is opgevallen, is dat we de elvenbankjes en paddenstoelen nog steeds zien floreren. Dat zal met de vorst ineens over zijn. Net als de laatste bloei van rozen. Mijn klimroos “Veilchen blauw” had zelf nog een bloemtrosje gemaakt, die bloeit normaal echt maar één keer per jaar. Dat gebeurde nog niet eerder. In de winter komen de groenblijvende vormen in je tuin meer in beeld. Er was een tijd dat tuinen vol stonden met groenblijvende bomen en heesters, heel geliefd in de jaren zestig en zeventig. Deze stroming werd voorafgegaan door moestuintjes bij huis voor eigen gebruik. Ook tuinen vol met eenjarige planten in strakke rijtjes of ronde vormen die de beplanting volgden zag je veel in die tijd. Aandacht voor ontwerp en vaste planten volgden later in het voetspoor van onder andere tuinontwerpster Mien Ruys en tuincentrum Koelemeijer in de Beemster. Van Mien Ruys stamden de tuinen met bielzen als begrenzing van borders en pade. Koelemijer kennen we van de gewassen grindtegels. Hoe onverwoestbaar die waren zien we nog regelmatig op FB advertenties bij gratis af te halen.

Ik wens iedereen fijne kerstdagen.


Tot volgende week.


Viridis