Alles van waarde

Waarde Langedijkers, graag wil ik het met u hebben over het slijk der aarde, de bron van vele twisten en een uitmuntend betaalmiddel: geld. Ik meen dat er teveel aandacht aan geschonken wordt.

Voor menige dorpsgenoot is het vergaren van grote rijkdom een doel. Men leeft zuinig en spaarzaam in de overtuiging dat het appeltje voor de dorst toegang geeft tot de Hemel op aarde. En tot je pensioen, burn-out of ontslag werk je je het apelazarus. Als ik met mijn roestige schuitje doordeweeks langs duizend schiereilanden vaar, zie ik prachtige huizen met prachtige tuinen waarin geen mens te bekennen is. Logisch, die zijn hard aan het hypotheekharken. Genieten komt later wel. Vraag het aan een kind: als ik in de ene hand een kruik water heb en in een de andere een zak goud, dan zal vrijwel iedereen voor het goud kiezen. Als ik erbij vertel dat we ons in de woestijn bevinden en heul erge dorst hebben, valt die keuze opvallend vaak op de waterkruik.

En zo zit het, lieve mensen. Ik hoorde iemand zeggen: ik hoef niet te zwemmen in het geld, maar er een beetje doorheen kloeten is wel tof. Kortom: laat je niet verblinden door status, bezit, valuta- en cryptokoersen of die grotere tv van je buurman. Kijk eens om je heen, wat je hebt, hoe rijk je bent aan gezondheid, vrienden, herinneringen en waardeer dat nou ‘s even extra vandaag.

Geluk is het plukken van de bloemen waar je nog wel bij kunt.

Maak eens een wandeling over de Dorpsstraat van Zuid naar Noord en vergaap je aan al dat waardevols dat je onderweg aantreft.

Gratis!