Siemen Entius zit ruim 23 jaar in het bestuur van LSVV, waarvan 6 jaar voorzitter.
Siemen Entius zit ruim 23 jaar in het bestuur van LSVV, waarvan 6 jaar voorzitter. (Foto: Theo Annes)

Siemen Entius tikt de honderd levensjaren aan

NOORD-SCHARWOUDE - Hij redt zichzelf uitstekend, ondanks zijn gevorderde leeftijd. Een groot deel van zijn tijd brengt hij door in zijn appartement aan de Platte Ven. Hij is degene die in het appartementencomplex Westervenne een biljartgroepje begint. Nu lukt dat niet goed meer: de voeten werken te veel tegen en biljarten hoort tot het verleden. Maar bij de pakken neerzitten is er niet bij: Siemen Entius kijkt vol optimisme uit naar zijn 100ste verjaardag op zaterdag 1 mei.

door Ben Wansink

Siemen Entius wordt op 1 mei 1921 in Heerhugowaard geboren als zoon van een tuinbouwers gezin. Als oudste van het gezin van 8 kinderen is hij graag zijn vader behulpzaam in het vee- en tuinbouwbedrijf. Helaas overlijdt zijn vader op 39-jarige leeftijd en voor zijn moeder betekent dat heel veel, want, om naast het bedrijf, ook nog de zorg van haar kinderen goed te doen is eigenlijk niet mogelijk. Gelukkig blijkt een vrijgezelle oom bereid de werkzaamheden van het bedrijf over te nemen. Siemen is dan 12 jaar jong en dat midden in de crisisjaren. "Ja, moeder heeft het zwaar en daar is ook nog de oorlog. Ik herinner mij dat op een avond twee Duitse soldaten en een NSB’er bij ons binnenstappen. Er zijn ook buurkinderen bij en de NSB’er zegt: "Dit gezin is te groot!” Daarom stappen zij naar de overkant en steken daar, als represaillemaatregel voor het opbreken van een spoorlijn door het verzet, een boerderij in de brand. Uiteindelijk gaan 5 huizen in brand op. Wij hebben het wel goed in deze moeilijke tijd, wij hebben immers ons eigen eten."


Siemen ontmoet Geer Berkhout en het stel trouwt in 1946. Siemen werkt voor zichzelf en huurt grond om zijn liefde voor het tuinders vak voort te zetten. Hij vertelt hoe hij een lap grond opknapt tot goede bouwgrond om vervolgens van de eigenaar te horen dat die het wel weer zelf ging doen. Dan heeft hij het geluk: hij kan in 1949 solliciteren bij de Broekerveiling waar een keurmeester gezocht wordt. Uit 38 sollicitanten wordt Siemen gekozen, hij is de jongste van de sollicitanten. Hij heeft tot zijn 65ste bij de veiling gewerkt. Als in 1967 de ruilverkaveling tot stand komt sluit de veiling, maar Siemen kan tot aan zijn 65ste als veilingleider aan de slag blijven. Hij vindt dit prachtig, kan al jaren daarvoor met vervroegde pensioen, maar doet dat niet. Daarnaast heeft hij nog anderhalve hectare land voor de verbouw van producten. "Ja, ik was eigenlijk niet veel thuis, later kwamen daar ook door bijvoorbeeld vergaderingen en biljartafspraken bij!" Zijn vrouw Geer overlijdt op 80 jarige op 3 juni 2005.

Leven naast het werk

Siemen Entius zit ruim 23 jaar in het bestuur van LSVV, waarvan 6 jaar voorzitter. Hij is er erelid van. Ook biljart hij bij biljartvereniging Sombroek en is, als onderdeel van een team, zeer regelmatig succesvol. Kan dit wel naast zijn werkzaam leven? Want Geer en Siemen krijgen acht kinderen, twee jongens en zes meisjes. Eén dochter overlijdt helaas op 65 jarige leeftijd.

Siemen vindt dat hij geluk heeft gehad: hij was getrouwd met een lieve vrouw en kinderen met wie het goed gaat. Daarnaast zijn er 23 kleinkinderen, waarvan er ook eentje overleden is. Verder tot nu toe 29 achterkleinkinderen met nummers 30 en 31 op komst! Kortom: Siemen heeft genoeg training om de namen van al die kinderen te onthouden! “En nu word ik 100, wat een leeftijd!

Ooit zei een sluiswachter tegen mij toen ik dagelijks zware kisten moest sjouwen voor de veiling: "Die zijn veel te zwaar voor zo’n mager mannetje als jij, je zult zo niet oud worden! Nou, ik haal toch maar mooi de 100! Ik was zelfs afgekeurd voor de militaire dienst, omdat ik te licht was."

Siemen is dus een tevreden mens: heeft nooit echt behoefte om op vakantie te gaan, verlangt snel weer naar huis. "Ik pakte snel weer mijn koffer in een ging bloid terug!"

Na het overlijden van Geer heeft Siemen altijd zelfstandig gekookt, wat hij nog steeds doet. Nu vult hij zijn tijd met een bezoekje brengen, met rollator, aan zijn vriendin Truus, voetbal kijken en vooral met puzzelen. Grappig is dat hij een alfabetisch systeem aangelegd heeft, waarin hij woorden die hij niet kent opschrijft. Kenmerkend wellicht voor een nuchtere, rechtlijnige man die door een dochter als streng omschreven wordt? Het vieren van zijn 100ste verjaardag zal natuurlijk in deze tijd summier zijn, maar misschien komen er nog verrassingen. Afwachten maar, Siemen, namens ons nog heel veel gezonde jaren toegewenst!