De Bovenweg in zijn geheel als fietsstraat maken is volgens de Fietsersbond niet haalbaar.
De Bovenweg in zijn geheel als fietsstraat maken is volgens de Fietsersbond niet haalbaar. (Foto: Google Maps)

Fietsersbond: 'Doseerpaal kan pas weg als Vronermeerweg fietsveilig blijft

SINT PANCRAS - De verkeersplannen voor Sint Pancras blijven de gemoederen voorlopig bezighouden. Ook de Fietsersbond werpt graag zijn licht op de situatie. De organisatie heeft de kritiek van de Dorpsraad Sint Pancras op het rapport gelezen en wil daar graag op reageren. De Dorpsraad wil vooral dat er meer invulling gegeven wordt aan de breed levende wens om bijvoorbeeld van de Bovenweg een fietsstraat te maken, Sweco en verkeersambtenaren hebben aangegeven dat daarvoor teveel auto's en te weinig fietsers op de Bovenweg rijden.

"Onze indruk is dat de vele auto’s het fietsgebruik nu ontmoedigen, stellen Jan-Kees Pielkenrood van Fietserbond regio Alkmaar en Rob Duivens van Fietsersbond Langedijk. "Bij een fietsvriendelijkere inrichting kan de verhouding fiets/auto duidelijk anders worden. In het rapport is het idee afgezwakt zonder exacte plannen en wordt er niet voorgesteld om er als gemeente geld in te steken. Ons idee is om juist in dit gebied rond de Dekamarkt circa 300 meter fietsstraat te maken. Zoiets kan er voor zorgen dat auto's tussen de Twuyverhoek en N245 niet voor de Bovenweg-Kruissloot, maar voor de Spanjaardsdam zullen kiezen. Dat sluit aan op het rapport, dat vooral in woorden positief is over de fiets als oplossing. De hele Bovenweg fietsstraat maken gaat waarschijnlijk ook niet werken. Dat zal irritatie onder automobilisten opleveren. We zitten er ook mee dat de Deka erg veel auto's aantrekt via Bovenweg en Twuyverweg. Op bepaalde tijden rijden er meer auto's hun parkeerterrein op, dan dat er op de Bovenweg langsgaan. We vermoeden dat deze auto's vrijwel allemaal uit Sint Pancras komen aangezien Broek op Langedijk en Alkmaar-Noord voldoende grote en vergelijkbare supermarkten hebben. We zien voor dit 'probleem' niet direct een oplossing, behalve dat het mooi zou zijn als Pancrassers er liever op de fiets naartoe gaan."

Gedempte Veert

De Fietsstraat op de Gedempte Veert komt er volgens Pielkenrood en Duivens wel via een ander plan. "Wij vinden het leuk, maar het is zeker geen alternatief voor de Bovenweg. Deze fietsstraat doortrekken naar het Daalmeerpad levert voor de Pancrassers weinig op. Voor de doorgaande fietsers overigens ook niet. Die zullen in de toekomst een kortere route door de Vronermeer-Noord en -Zuid kiezen, die beter aansluit op de Vronermeerweg."

Vronermeerweg

"Daarop inhakend: we staan achter het idee om het Daalmeerpad in de voorrang te zetten over de Vronermeerweg. In het rapport staat dat pas daarna de doseerpaal weg kan. Wij willen daar graag een extra voorwaarde aan koppelen. Wat ons betreft kan de doseerpaal pas weg als de Vronermeerweg fietsveilig blijft. Het fatale fietsongeluk dat voor de doseerpaal zorgde vond halverwege de Vronermeerweg plaats op de overgang Sint Pancras - Broek op Langedijk. Een duur, vrij liggend fietspad kan de oplossing zijn. Het kan ook door het doorgaande autoverkeer op de Vronermeerweg te verhinderen. De Vronermeerweg lost voor de Pancrasser automobilisten weinig op. Ze moeten er naartoe via de overbelaste Helling. Laat deze Hellinggangers dan maar meteen voor de N245 kiezen, zoals nu het geval is. Voor de Vronermeer-Noord is het ook maar de vraag of de dosseerpaal hen door Sint-Pancras stuurt richting Heerhugowaard. Ook deze mensen lopen vast op de krappe Benedenweg en gaan eerder buitenom via de N245 en Nauertogt."

Spanjaardsdam

Op aandringen van de Fietsersbond is in het laatste rapport ook de Spanjaardsdam als betere ontsluitingsweg via de nieuwe verlengde Punt-rotonde opgenomen. "We zien helaas niet terug dat langs een dergelijke ontsluitingsweg een veilig fietspad hoort. Dat zou hier dan beter op z’n plaats zijn dan langs de Vronermeerweg. Een verbeterde Spanjaardsdam levert ook een mooiere verbinding op naar het Zuiderdel bedrijventerrein, het Geestmerambacht en kan ook via de Dulleweg (tevens voor auto’s) beter op de omgelegde Westelijke Randweg aansluiten."

Spitspaal Heereweg

De Fietsersbond heeft doorgegeven dat de gemeente Alkmaar het spitspaal-regiem wil aanpassen. "Daar hebben de Bovenweg en de Kruissloot direct last van, stellen Pielkenrood en Duivens. Het kan er voor zorgen dat er meer doorgaand autoverkeer komt en dat is juist wat de Pancrassers en de gemeente Langedijk willen tegengaan. Het is dan ook vreemd dat er geen letter over in het rapport is opgenomen."