Monique Bak is een van de elf vrijwilligers bij Stichting Je Mag Er Zijn.
Monique Bak is een van de elf vrijwilligers bij Stichting Je Mag Er Zijn. (Foto: Bianca Huibers)

‘Als iedereen iets voor elkaar zou doen dan zou de wereld er een stuk mooier uit zien’

NOORD-SCHARWOUDE – Al meer dan elf jaar is Stichting ‘Je Mag Er Zijn’ actief , eerst in Heerhugowaard en later in Noord-Scharwoude. Een stichting die fantastisch werk doet, door niet alleen kinderkleding en speelgoed gratis te verstrekken aan pleeggezinnen, maar ook fietsen, boxen, kinderstoelen en ledikantjes en verder alles wat nodig is voor kinderen van 0 totdat zij het pleeggezin gaan verlaten. Voor kinderen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen en vaak met weinig tot niets bij hun pleegouders komen.

door ruud de waard

“Als een kind uit huis geplaatst wordt is dat echt geen leuke logeerpartij. Tijd om een koffertje te pakken is er niet. Als pleegouder heb je vaak snel veel spullen nodig en wil je graag het leed voor een kind zo klein mogelijk maken. ‘Je Mag Er Zijn’ wil hierbij de helpende hand bieden,’’ zegt Monique Bak, een van de elf vrijwilligers en heel enthousiast over het werk wat de stichting allemaal doet.

Koffieochtend

"Gebruikte kleding ontvangen we wekelijks, maar ook nieuwe kleding van winkeliers en andere gulle gevers. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Ik zelf ben er nu zeven jaar bij betrokken. Door een uitnodiging kwam ik in aanraking met Je Mag Er Zijn. Tijdens een koffieochtend werd ik geraakt door het verhaal dat de oprichters mij vertelden. Er waren nog vrijwilligers nodig om een helpend hand te bieden. En zo begon het. Van een uurtje per week, zijn er nu wel eens weken dat ik tien uur meedraai, om samen met de andere vrijwilligers alles opgeruimd te krijgen wat we ontvangen. Acht jaar geleden kwam er ook in ons gezin een pleegdochter wonen. Financieel konden wij dat prima redden, maar er zijn ook pleeggezinnen die de stichting heel hard nodig hebben. Voor die groep zijn we er. Ze mogen kleding, speelgoed en verder alles wat nodig is voor het opgroeiende kind uitzoeken", aldus Monique.

Geen inkomsten

De stichting heeft geen inkomsten. “We komen niet meer in aanmerking voor subsidies van de gemeente. In het verleden zijn we wel ondersteund door bijvoorbeeld Stichting Kinderpostzegels, Tour de Sous, en organisaties die sponsoracties voor ons deden, maar dat was steeds eenmalig. Lief Langedijk heeft ons meerdere malen geholpen, vorig jaar ontvingen we de aanmoedigingsprijs en dit jaar zijn we genomineerd voor de Martin Neesenprijs. Wij zijn afhankelijk van particuliere giften, maar we hebben wel jaarlijks een onkostenplaatje van zo’n veertienduizend euro. We schrijven instanties aan en hopen dat ook de plaatselijke ondernemers en de Langedijkers ons financieel willen ondersteunen. Het zou zomaar kunnen dat we onszelf een keer moeten opheffen vanwege de financiën. Als je weet dat er jaarlijks tussen de acht- en negenhonderd kinderen bij ons aankloppen, dan is dat een ramp.’’

Blij

Je Mag Er Zijn is blij dat veel mensen de weg naar het onderkomen aan De Mossel weten te vinden. ‘'Zelfs in coronatijd werden spullen aangeleverd, alleen konden de pleegouders niet bij ons binnen komen, maar we konden het wel klaarzetten of opsturen. Gelukkig zijn wij weer open en we hebben gemerkt dat de behoefte van pleegouders om elkaar te ontmoeten groot is. Naast het geven van kleding en andere spullen zijn we ook een luisterend oor voor de mensen die bij ons langskomen. En dat is juist in deze tijd heel belangrijk. Als iedereen iets voor elkaar zou doen dan ziet de wereld er een stuk mooier uit.''

Het kledingmagazijn Je Mag Er Zijn is geopend tijdens schoolweken op dinsdag van 09.00 tot 11.30 uur en woensdag van 18.30 tot 20.00 uur. Of op afspraak. Adres: De Mossel 23K, Noord-Scharwoude.