Jan Kramer bekijkt de wedstrijden kritisch en door de bril van een voetbaltrainer.
Jan Kramer bekijkt de wedstrijden kritisch en door de bril van een voetbaltrainer. (Foto: aangeleverd)

Het oranjegevoel van Jan Kramer

Hoe is het gesteld met het Oranjegevoel in Langedijk? Hoe beleven we de wedstrijden en waar en met wie kijken we de wedstrijden van het Nederlands elftal het liefst?

Jan Kramer, bekend van de voetbal, de beddenrace, voorheen 't Karrewiel en van zijn bedrijf SMP SportsCare, kijkt de wedstrijden vanwege de spanning het liefst in zijn eentje. Al is het met een groepje natuurlijk veel leuker en gezelliger.

"Ik kijk heel erg kritisch en door de bril van een voetbaltrainer. Wanneer er mensen om mij heen zitten die er in mijn optiek weinig of geen verstand van hebben erger ik mij kapot."

Zijn favoriete speler van Oranje is Frenkie de Jong: "Buiten het feit dat hij ontzettend goed kan voetballen vind ik het een plezierige jongen om naar te kijken en te luisteren. Hij straalt iets uit als een echte voetballiefhebber, dat vind ik mooi aan hem. Bij zijn laatste wedstrijd voor Ajax sprak hij in blessuretijd de scheidsrechter aan met de woorden 'Nog niet affluiten hoor, het is nog zo leuk'. Dan ben je een echte liefhebber."

Kritische blik

Genieten van het toernooi doet Jan niet echt, al waardeert hij de gezellige sfeer die er omheen hangt en de saamhorigheid van de Nederlanders in deze periode wel. Bovenal is de ex trainer kritisch op dit elftal en op de trainer.

"Ik heb mijn twijfels bij dit Nederlands Elftal. Ik zou in ieder geval niet kiezen voor het elftal wat Frank de Boer nu doet. Ook het 1:5:3:2 systeem spreekt mij niet echt aan. Daarnaast denk ik dat je met spelers die alles willen doen in het team belang verder komt. Kijk nu naar Depay. De statistieken zijn ongelofelijk goed. Maar om nou te zeggen dat het allemaal zo goed is... Ik kan mij echt vreselijk ergeren aan zijn spel. Alsof alles alleen om hem draait. Ik heb daar wel een beetje moeite mee. Als ik de trainer advies mocht geven zou ik zeggen: Stel spelers op die er echt alles uit willen halen! Spelers die het teambelang boven alles stellen. Durf te voetballen. Overtuig Europa met aanvallend voetbal. Dan zal er ook resultaat komen. En Frank, als er een speler is die zich niet aan het team belang houdt, durf hem te wisselen. Laat zien dat jij, en enkel jij bepaalt wat er gebeurt."

Polonaise over straat

Mochten we - tegen de verwachtingen van Jan in - toch kampioen worden? "Dan gaan we net als in 1988 helemaal los. Het Karrewiel was toentertijd helemaal oranje gekleurd. Polonaise over straat. Een geweldig feest was dat. Wat zou het mooi zijn als we dat nog een keer mee mogen maken.