108ste Tour de France

Zaterdag 29 juni start de Tour de France in Brest in Bretagne. Op mooi heuvelachtig terrein wordt de 1e etappe gereden, dit jaar geen proloog. Totale afstand 3383 km, 18 juli aankomst in Parijs. Deze editie start een week eerder dan normaal i.v.m. EK-voetbal.

Aanvankelijk zou de Tour dit jaar in Kopenhagen starten maar ten gevolge van Covid-19 blijft men nu 3 weken in Frankrijk, met een klein uitstapje naar Andorra. In 2020 werd de Tour pas gereden in september maar ondanks alle coronamaatregelen toch een geslaagde Tour de France. Nu zijn de Covid-19 regels minder streng dan vorig jaar, makkelijker voor de pers met de interviews.

Primoz Roglic (van Jumbo-Visma) zal dit jaar zeker revanche willen nemen op zijn landgenoot Tadej Pogacar, die vorig jaar op de voorlaatste dag in de tijdrit de eerste plaats veroverde op Roglic. Maar zij krijgen zeker geduchte tegenstand van Wout van Aert, Remco Evenepoel, Mikel Landa, Egan Bernal, Julian Alaphilippe en zeker ook Gerant Thomas als het gaat om de eindoverwinning. Vorig jaar had ik in mijn eerste column vermeld dat ik verwachtte dat Primoz Roglic de Tour zou winnen. En ik had gelijk! Knipoog! Deze Tour even letten op David Gaudu, van hem verwacht ik ook veel!

De Belg Remco Evenepoel belooft ook een goede Tour te rijden.

Wat de Nederlanders betreft missen we natuurlijk Tom Dumoulin en zeker Dylan Groenewegen als het gaat om etappe overwinningen of het pakken van een gele of groene trui. Nu er dit jaar weer 2 tijdritten zijn opgenomen was dat voor Tom fantastisch geweest. Maar Mathieu van der Poel zal zeker goede uitslagen rijden en een trui pakken. Helaas gaat hij niet voor de eindstrijd in Parijs. Hij kiest ervoor zich te sparen voor de Olympic mountainbike wedstrijd een week na deze Tour. Misschien volgend jaar de eindstrijd voor Mathieu van der Poel? Als Wout Poels de vorm heeft kan er van zijn kant altijd iets leuks gebeuren. Wilco Kelderman kan soms zomaar ineens vlammen en gaat zeker voor de top 5. Sprinter Cees Bol mist na ziekte de vorm en zal net iets te kort komen in het sprint geweld. Danny van Poppel kan ook goed sprinten maar komt net iets te kort om een dagzege te pakken. Steven Kruijswijk rijdt heel goed dit jaar en daar verwacht ik wel heel veel van maar zal ook zeker knechten voor zijn kopman Primoz Roglic. En Bouke Mollema is altijd een gedegen Tour rijder, altijd in voor verrassingen. Met Dylan van Baarle, Robert Gesink die vast weer veel op kop zal rijden en Mike Theunissen is er altijd nog een verrassing uit onverwachte hoek te verwachten.

Dit jaar rijden er 14 of 15 Nederlandse wielrenners, het wordt vast en zeker een leuke spannende Tour. Ik wens u veel kijkplezier!