Voorlopige zetelverdeling (onder voorbehoud).
Voorlopige zetelverdeling (onder voorbehoud). (Foto: YouTube)

Lokale partijen winnen herindelingsverkiezingen in Dijk en Waard

DIJK EN WAARD - De lokale partijen DOP en Lokaal Dijk en Waard zijn op basis van de voorlopige uitslag de grote winnaars geworden van de herindelingsverkiezingen. 

‘Bedroevend laag’ noemde PvdA-lijsttrekker Naïma Ajouaau de opkomst. “Daar ligt een belangrijke taak voor ons: we moeten de mensen actiever bij de politiek betrekken.” Presentator en nieuwslezer Robert-Jan Knook praatte de avond aan elkaar. Terwijl er op de bijna 35 stembureaus in Langedijk en Heerhugowaard druk geteld werd, vroeg hij de politici in de raadszaal naar hun verwachtingen. Elf van de twaalf partijen waren naar het gemeentehuis gekomen; Forum voor Democratie koos ervoor de uitslag vanaf een andere locatie af te wachten. Nadat eerst de resultaten van maandag en dinsdag bekend werden gemaakt, was al duidelijk dat de lokale partijen goed hadden gescoord. John Does, lijsttrekker van de DOP, gaf aan niet verrast te zijn met deze voorlopige uitslag, aangezien lokale partijen bij dergelijke verkiezingen meestal scoren. Hij durfde echter nog geen voorschot te nemen op de winst. Lijst Planken, die zich hard maakt om Sint Pancras en Koedijk bij Alkmaar te voegen, scoorde uiteindelijk niet voldoende voor een zetel, maar dat maakte lijsttrekker Rob Planken er niet minder strijdbaar op. “Via de dorpsraad zullen we onze standpunten voor het voetstuk blijven brengen en erop toezien dat besluitvormingsproces rond de fusie geëvalueerd wordt, zoals de minister daar ook op heeft aangedrongen.”

Oudejaarsgevoel

Burgemeester Leontien Kompier van Langedijk vond dat de avond een ‘oudejaarsgevoel’ had. “Het is toch de apotheose van de herindeling, het democratisch proces gaat vanavond zegevieren. Hoe gaat de nieuwe gemeente uit de startblokken komen, hoe worden de 37 zetels ingevuld.” Haar collega van Heerhugowaard, Bert Blase, vulde aan: “De eerste taak van de nieuwe gemeenteraad is het opstellen van een profielschets voor de nieuwe burgemeester.” Naar alle waarschijnlijkheid wordt die voor de zomer geïnstalleerd. Voor de overbrugging van de periode tussen 1 januari en de aanstelling van de nieuwe burgemeester wordt een waarnemer aangewezen.

Vanwege corona kon er drie dagen lang gestemd worden. Dat betekende twee extra dagen een volledige bezetting van bijna 35 stembureaus. “Ik wil deze mensen - zo’n 750 in totaal - een enorm compliment geven. Zij hebben meegeholpen aan het democratisch besluitvormingsproces - soms op behoorlijk koude drive-through locaties. Deze mensen zijn urenlang in de weer voor een habbekrats. Daar verdienen ze wat mij betreft een dikverdiend applaus voor.”

Fred Ruiten van de ChristenUnie had wel een verklaring voor de lage opkomst en het succes van de lokale partijen ten opzichte van partijen die ook landelijk opereren. "De mensen zijn de lange formatie van het kabinet zat en daar hebben wij wellicht ook last van. Maar kan me niet voorstellen dat mensen hun recht om te stemmen laten liggen. Bij ons werd de verkiezingsavond thuis altijd afgesloten met taart, om het feest van de democratie te vieren.” 

Falco Hoekstra van de VVD wilde geen commentaar geven op de landelijke politiek, maar benadrukte wel dat hij liever vandaag dan morgen een kabinet geformeerd ziet worden. "Wij willen in de lokale politiek ook vooruit. Daar hebben we Den Haag wel bij nodig.” Ook de uiteindelijke winnaar John Does van de DOP maakte de vergelijking met de ellenlange kabinetsformatie. "Ik denk dat iedereen hier de intentie heeft om er voor kerst met elkaar uit te komen.” De komende dagen zullen hij en de andere winnaar, Floris de Boer van Lokaal Dijk en Waard, het voortouw nemen in de onderhandelingen.

Voorlopige uitslag

De uitslag die nu bekend is gemaakt is nog niet definitief, al zullen er geen hele grote verschuivingen meer komen. De exacte verdeling van de zetels kan nog wel wijzigen. Vrijdag 26 november komt het Gemeentelijk Stembureau bijeen in de raadszaal van het gemeentehuis in Heerhugowaard. Het gemeentelijk stembureau maakt de voorlopige uitslag per partij en per kandidaat bekend en is er alvast een doorkijkje naar zetelverdeling en voorkeurstemmen. Maandag 29 november stelt het Centraal Stembureau de uitslag definitief vast. Al deze bijeenkomsten zijn openbaar en online te volgen via gemeentebestuur.heerhugowaard.nl en bestuur.gemeentelangedijk.nl.

Presentator Robert Jan Knook in gesprek met burgemeesters Blase en Kompier.