De aanbestedingen voor de dierenambulance en -opvang laten te lang op zich wachten.
De aanbestedingen voor de dierenambulance en -opvang laten te lang op zich wachten. (Foto: Dierenambulance)

Dierenbescherming spant kort geding aan

HEERHUGOWAARD - De Dierenbescherming spant een kort geding aan tegen de gemeente Heerhugowaard en zes andere gemeentes. Reden is dat de Dierenbescherming niet alle voorlopige vergunningen van de aanbesteding voor uitvoer van dierenopvang en dierenvervoer toegewezen heeft gekregen. 

Het kort geding vindt plaats op 30 november. Het gaat om de gemeentes Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard, Hollands Kroon, Langedijk en Schagen. De beslissing over de aanbestedingen wordt uitgesteld totdat het kort geding bij de rechtbank is behandeld. In de aanbesteding staat per gemeente welke partijen wat mag uitvoeren.

Ambachtsdijk stopt

De gemeente Alkmaar voorziet de communicatie namens alle gemeentes in deze kwestie. Ze doen geen mededelingen over welke andere partijen de voorlopige aanbestedingen toegewezen hebben gekregen. Wat wel al zeker is, is dat alle activiteiten stoppen op de locatie Ambachtsdijk in Tuitjenhorn. Zowel de dierenopvang als de dierenambulance stoppen per 1 januari. Dit komt niet uit de lucht vallen, deze beslissing is al eerder genomen, op basis van de erbarmelijke omstandigheden van het pand. Een renovatie zou de huidige staat van het pand niet meer redden, en nieuwbouw is geen optie. 

Nieuwbouw

“Jarenlang is het bestuur bezig geweest om nieuwbouw te realiseren. De afgelopen jaren is dit in samenwerking met de Dierenbescherming gedaan omdat ook het pand van de dierenopvang in Alkmaar gesloten moest worden in verband met de slechte staat waarin het verkeerde’, schrijven bestuursleden Kristel Rodink en Karin Stronk van de dierenopvang in een brief aan hun relaties. “In dat stadium zijn wij ook gaan kijken of er een zogeheten verbinding met de Dierenbescherming mogelijk zou kunnen zijn. Dan zou onze stichting opgenomen worden in de Dierenbescherming. Dit definitieve besluit is te verwachten medio december 2021,” aldus de bestuursleden.

Alternatieve oplossingen

Wat er met het pand gaat gebeuren is nog niet zeker. Volgens gemeente Alkmaar is het pand eigendom van de Stichting DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon. Het is op dit moment nog onbekend of het uiteindelijke resultaat van de aanbestedingen gevolgen heeft voor deze locatie. Nu de beslissing voorlopig wordt stilgelegd en de Dierenambulance stopt met opvang en vervoer, is de gemeente bezig met het vinden van alternatieve oplossingen. Wat deze zijn, wil de gemeente nog niet melden. Volgens Stronk zal na 1 januari nog wel goed voor de dieren gezorgd worden. Wat er met de medewerkers en vrijwilligers gebeurt, ligt volgens gemeente Alkmaar bij de organisaties die de aanbestedingen toegewezen krijgen. Wel wil de gemeente een bemiddelende rol spelen.

De opvang wordt gestopt, maar deze kittens hebben al een nieuw thuis