Wethouder Heutink-Wenderich scheidt ook haar afval, heeft een goed geïsoleerd huis en rijdt een elektrische auto.
Wethouder Heutink-Wenderich scheidt ook haar afval, heeft een goed geïsoleerd huis en rijdt een elektrische auto. (Foto: Annemarie Wolkers-Ven)

'Enkhuizen wordt veel meer zelfvoorzienend'

ENKHUIZEN - Esther Heutink-Wenderich, wethouder Duurzaamheidsbeleid in Enkhuizen, pleit voor een gezamenlijke aanpak van de verduurzaming van woningen in Enkhuizen. Ook ziet ze veel in de individuele aanpak van bewoners om slim om te gaan met de energie die we gebruiken. "Veel kleine bijdragen leiden tot grote besparingen." De Drom stelde haar drie vragen.

'Gezamenlijkheid is het toverwoord'

Hoe ziet u de wereld van morgen in het licht van duurzaamheid? "Er is vooral nog veel te doen om tot een betere duurzame samenleving te komen. Ik zie het als belangrijke opgave om de aarde minder te belasten. Alles wat we gebruiken moet recyclebaar worden. De energie en warmte die we nodig hebben zullen we zoveel mogelijk beperken en moet van duurzame bronnen komen. Hier kunnen we nog veel winnen door bewuster en slimmer om te gaan met de energie die we gebruiken. Veel kleine bijdragen hierin leiden tot grote besparingen. Iedereen kan hierbij dus helpen door bijvoorbeeld het afval te scheiden, over te stappen op LED verlichting of het huis beter te isoleren."

Enkhuizen heeft de ambitie om energieneutraal te worden. Wat is daarvoor nodig? "Dat vraagt om aanpassingen waarbij we de inwoners en bedrijven ontzettend hard nodig hebben. Gezamenlijk is hier het toverwoord. Ik zie dat inwoners en ondernemers zich al inzetten op het gebied van duurzaamheid. Op de bedrijventerreinen wordt al gekeken hoe het verduurzamen gezamenlijk opgepakt kan worden. De betrokkenheid bij de bijeenkomsten voor de warmtetransitie/RES, onze gesprekken met bedrijven en het drieluik Duurzaamheid - in samenwerking met Cinema Enkhuizen in 2019 - getuigen van veel betrokkenheid en creativiteit. Een creativiteit die we nodig hebben om ons naar een duurzame toekomst te brengen. De verduurzaming van woonhuizen kan ook nog veel baat hebben bij een gezamenlijke aanpak. Specifieke bedrijfstakken zoals onze nautische bedrijven kunnen veel van elkaar leren en de innovatie van duurzame technieken met hun eigen kennis versnellen."

Lang en gelukkig

Welke boodschap heeft u voor Enkhuizers om lang en gelukkig duurzamer te leven? "De verduurzaming brengt mee dat we minder energie en grondstoffen nodig hebben en deze zelf of dichter bij huis produceren. We worden veel meer zelfvoorzienend. We komen dus meer zelf aan het roer te staan als we het nu gezamenlijk oppakken. We moeten nog heel veel leren, proberen en uitzoeken. Kijk met een nuchtere creatieve manier naar hoe we samen een duurzame stad kunnen bouwen. Laten met elkaar in gesprek gaan, van elkaar leren, nieuwe wegen zoeken, of oude wegen herontdekken! Het geeft in de toekomst vrijheid en een beter klimaat, kortom een betere wereld voor onze kinderen."

Esther Heutink.