Woningeigenaren moeten in de buidel tasten.
Woningeigenaren moeten in de buidel tasten. (foto: archief)

OZB meeste gemeenten verhoogd

REGIO - Inmiddels heeft elke huiseigenaar in de gemeente Enkhuizen, Drechterland en Stede Broec de onroerendezaakbelasting (ozb) in de bus gekregen. Velen schrokken toch wel van het zien van de inhoud van de brief. De meeste gemeenten in West-Friesland verhoogden de OZB; alleen Drechterland verlaagde het ozb-tarief iets, maar hier stegen ook de woonlasten door onder meer de gestegen woningwaarden.

De ozb omhoog vanwege stijgende zorgkosten

De ozb is in Nederland een belasting die door gemeenten wordt geheven van eigenaren en gebruikers van onroerende zaken. Omdat alle gemeenten een gat in hun begroting hebben en die sluitend willen afronden is vaak de ozb verhoogd. In Enkhuizen is dat met twaalf procent opgeschaald en in Stede Broec met 5,9 procent. Ook aan zaken als afvalheffing en rioolheffing kunnen gemeenten draaien om meer geld op te halen voor de gemeentekas.

Gemeenten kunnen het geld vaak goed gebruiken voor de gestegen lasten, zoals onder meer de gestegen kosten voor de WMO en Jeugdzorg. De ozb levert de gemeente Enkhuizen dit jaar bijna 2 miljoen euro op. In Stede Broec levert de ozb voor woningen ruim 3.5 miljoen euro op en Drechterland haalt er iets meer dan 2 miljoen euro mee op.

West-Friesland

Opmeer is de duurste gemeente van West-Friesland. Hier is de ozb met 41 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De ozb stijgt dit jaar landelijk met gemiddeld 5,3 procent, blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis onder gemeenten. Ook de afvalstoffenheffing gaat flink omhoog, met gemiddeld 7,8 procent.