Juiste bandenspanning bespaart geld

REGIO - Het klimaat verandert. Een automobilist kan eenvoudig een bijdrage leveren aan een beter klimaat door de autobanden regelmatig op te pompen. Dat is bovendien veiliger én het kan tot 100 euro per jaar opleveren.

Toch rijdt meer dan 60% van de Nederlanders met banden op een te lage spanning. Twee tips om duurzamer te rijden. Zet een tweemaandelijkse herinnering in de telefoon. Door de autobanden op de juiste spanning te brengen, rijdt men veiliger, zuiniger en schoner. Het meten van de bandenspanning gebeurt bij voorkeur wanneer de autobanden nog koud zijn. Langer dan 15 minuten of meer dan 5 kilometer gereden? Tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning.

Controleer wat de juiste bandenspanning is voor de auto. Die is te vinden op de sticker op de deurstijl aan de bestuurderskant, aan de binnenzijde van het tankklepje of in het instructieboekje van de auto.

Wanneer de temperatuur onder de 7 graden daalt, is het tijd om de zomerbanden om te wisselen voor winterbanden. Dit is beter voor de veiligheid, het milieu en de portemonnee. Komen de winterbanden na een lange periode weer uit de opslag? Pomp ze dan meteen op bij de bandenwissel.

Alle nieuwe banden voor personen- en bestelwagens hebben een Europees bandenlabel. Hiermee kan men het brandstofverbruik, de grip van de band op nat wegdek en het afrolgeluid van banden vergelijken. Kijk voor meer informatie over autobanden en het bandenlabel op www.kiesdebesteband.nl.

Meer tips om geld en energie te besparen of over de juiste bandenspanning: www.geefjebandenlucht.nl.