De Bovenkarspelse Kayley met de collectebus.
De Bovenkarspelse Kayley met de collectebus. (Foto: Aangeleverd)

'Kleine moeite, groot plezier'

STEDE BROEC - Kayley Koster (26) woont in Bovenkarspel en collecteert voor Nationaal Fonds Kinderhulp in Grootebroek. Daar is ze organisator voor de collecte voor Kinderhulp. Zelf werkt ze in de jeugdzorg en ziet met eigen ogen hoe nodig het is dat er af en toe wat extra's voor jongeren wordt gedaan. "Voor een groep kinderen zijn normale dingen als zwemles en pakjesavond niet vanzelfsprekend."

Elk kind verdient een jeugd, zonder zorgen.

Kayley: "Ik werk bij Parlan en heb veel affiniteit met kinderen in het algemeen. Toen ik bij de Schuilhoeve, centrum voor behandeling en wonen voor jongeren, in Grootebroek werkte, kwam er een keer iemand langs van Kinderhulp omdat ze collectanten zochten. Dat is alweer een paar jaar geleden. Ik dacht: kom, dat is toch eigenlijk een hele kleine moeite! Toen collecteerde ik met een jongere. Dat was heel leuk, erg spannend ook."

Kinderhulp is er voor de ruim 300.000 kinderen tot 21 jaar die in Nederland opgroeien in armoede. Zij worden door Kinderhulp geholpen om dingen die voor ons zo vanzelfsprekend lijken, te kunnen ontvangen. Dit jaar wordt er in de collecteweek weer huis-aan-huis gecollecteerd. Kayley: "Ik werk nu met jonge kinderen tussen de twee en zes jaar bij centrum voor daghulp de Kleine Hoeve, ook in Grootebroek. Het is zo belangrijk dat kinderen onbezorgd door het leven kunnen en niet worden belemmerd in hun ontwikkeling doordat ze soms best basale dingen moeten missen. Dat werkt voor mij heel motiverend om dit te doen."

Onbezorgd door het leven

De landelijke collecte Kinderhulp is van 19 tot en met 24 april. Na een jaar waarin collectanten de straat niet op konden, collecteren de collectanten dit jaar wel huis-aan-huis: binnen de richtlijnen voor het collecteren in de 1,5 meter samenleving. Met één doel: een volle collectebus. In Nederland groeit één op de twaalf kinderen op in armoede. Deze kinderen maken er het beste van, maar merken altijd en overal dat er thuis niet genoeg geld is. Kinderhulp helpt met iets groots, of iets kleins. "Toch mee kunnen komen met school dankzij een laptop, een Sinterklaascadeautje, een zorgeloos dagje uit, of een goed paar passende schoenen. Dingen die heel vanzelfsprekend lijken, maar dat niet zijn wanneer je opgroeit in armoede.

Ga voor meer informatie over Kinderhulp en de collecte naar www.kinderhulp.nl