Het orgel van de Westerkerk.
Het orgel van de Westerkerk.

'Enkhuizen heeft orgel van wereldfaam'

Vervolg voorpagina

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en provincie Noord-Holland dragen ook bij aan het in stand houden van de monumentale kerk, vertelt Richard enthousiast.

“Maar het orgel is zo bijzonder dat we hier graag ook de Enkhuizer bevolking bij betrekken. En ieder ander mag ook meedoen natuurlijk, het is uiteindelijk een orgel van wereldfaam dat toevallig wel in de Westerkerk in Enkhuizen staat!”

Fluitketel

Simon Stelling, geboren in Enkhuizen, leerde orgel spelen op het orgel van de Westerkerk, bij zijn nichtje Aukje Broers. Broers is ruim veeritg jaar organist geweest van de Westerkerk. Op jonge leeftijd verhuisde Simon met zijn ouders mee naar Alphen aan den Rijn, waar hij (stads)organist is.

Lijnsvelt: "Simon is nog steeds zeer enthousiast over de Westerkerk en vooral over de akoestiek. Hij is een begenadigd organist en komt elk jaar naar de Westerkerk en kruipt dan graag achter het orgel. Dat kon tot nu toe alleen op het elektronisch orgel. De uitspraak dat in de Westerkerk een fluitketel al mooi klinkt, komt van hem."