Presentratrice Sosha Duysker, bekend van Het Klokhuis, groeide op in Bovenkarspel. Monique Belier fotografeerde haar en andere streekgenoten in het Snouck van Loosen ziekenhuis in Enkhuizen.
Presentratrice Sosha Duysker, bekend van Het Klokhuis, groeide op in Bovenkarspel. Monique Belier fotografeerde haar en andere streekgenoten in het Snouck van Loosen ziekenhuis in Enkhuizen. (Foto: Monique Belier)

Alledaags racisme persoonlijk maken met fotografie

REGIO - Fotografe Monique Belier kent West-Friesland op haar duimpje. Opgegroeid in Bovenkarspel – te midden van een multiculturele vriendengroep - heeft ze onder andere in Enkhuizen gewoond, later weer in Bovenkarspel en nu woont ze in Grootebroek. Ze vroeg haar vrienden of ze hen mocht fotograferen in het Snouck van Loosen ziekenhuis. Een van hen is bijvoorbeeld presentatrice Sosha Duysker. Met haar foto’s verdiepte de fotografe zich in de West-Friese mentaliteit als het gaat om racisme. Belier: ‘Ik zou het mooi vinden als scholen de foto’s en interviews van dit project als lesmateriaal gebruiken.’

De een werd als achtjarige uitgescholden voor poephoofd, de ander voelde zich vrij en had het fijn

Monique Belier groeide op te midden van een hechte multiculturele vriendengroep. “De meeste van mijn vrienden hadden een andere huidskleur. Daar stond ik niet bij stil, dat was heel normaal. Binnen de groep speelde het ook niet. Je merkte wel dat mensen van buiten racistische opmerkingen maakten, soms werden er dingen naar mijn vrienden geroepen. Daar waren wel irritaties over, maar daar bleef het bij.”

Disco in Enkhuizen

De vrienden zaten op verschillende scholen, maar trokken daarbuiten veel met elkaar op. “We hadden dezelfde muzieksmaak, We gingen graag dansen en gingen vaak naar de Stadsherberg, de voormalige discotheek aan de Kaasmarkt, in Enkhuizen. Dat was the place to be.”

Hoe leg je een zwarte vriend Sinterklaas & Zwarte Piet uit?

Racisme zit in kleine dingen

Belier vertelt dat Bovenkarspel, net als Hoogkarspel, Grootebroek en Enkhuizen, in de jaren zeventig was aangewezen om de groeiende bevolking van de Randstad, en met name Amsterdam, op te vangen. Er kwamen gezinnen uit onder andere de Antillen en Suriname deze kant op.

Twintig jaar geleden viel bij haar het kwartje. “Ik moest een zwarte vriend uit New York uitleggen wat Sinterklaas en Zwarte Piet is. Door het uitleggen begreep ik ineens dat we van een zwarte man een karikatuur hadden gemaakt, in plaats dat de helper van Sinterklaas zwart was van de schoorsteen.”

Verder lezen op pagina 17


Small Town Boy

Small Town Boy is een foto & verhalen project van Monique Belier waar zij afgelopen zomer mee ben begonnen. Al een tijdje wilde zij iets doen in het kader van de Black Lives Matter beweging. Het Project is niet per se afgerond, maar een eerste versie is klaar. Verder in dit nummer van De Drom nog een aantal foto's en korte interviewfragmenten afkomstig van het project Small Town Boy.









Sosha Duysker

Sosha Duysker (1991) is presentatrice en actrice: "Mijn ouders hebben uiterlijke verschillen nooit benadrukt. Hierdoor zijn wij niet opgegroeid met het idee dat wij er anders uit zagen dan de meeste mensen hier in de buurt. Totdat anderen ons daarmee confronteerden.”


Fotografe Monique Belier.
Afbeelding