Frank en Ans bij 'hun' vliegersmonument aan de Westerdijk in Hoorn. "Het is belangrijk dat er meer informatie op het monument komt te staan."
Frank en Ans bij 'hun' vliegersmonument aan de Westerdijk in Hoorn. "Het is belangrijk dat er meer informatie op het monument komt te staan." (Foto: Theo Annes)

'Ons leven hebben we aan hen te danken'

BOVENKARSPEL- Ans Zonneveld uit Blokker legde vorig jaar rond 4 mei een boeketje witte tulpen bij het vliegersmonument op de Westerdijk in Hoorn, niet wetende welk verhaal er achter het monument schuil gaat, maar wel 'uit groot respect en dankbaarheid voor wat wij allemaal nu hebben', zoals ze zelf zegt. Heel toevallig kwam ze diezelfde dag op Facebook een berichtje tegen van Frank Leek uit Bovenkarspel, die een foto plaatste van datzelfde vliegersmonument. Hij vindt dat iedereen het verhaal achter het monument moet kennen. "Daarom is het belangrijk dat er meer informatie op het monument komt te staan", legt Frank uit.

Frank Leek: 'Vliegersmonument verdient meer aandacht'

Vrijdagochtend 7 juli 1944 vliegen honderden Amerikaanse bommenwerpers naar Duitsland. Maar twee van deze vliegtuigen rammen elkaar. De vliegtuigen storten neer in en rondom Hoorn, met de twintig bemanningsleden. Brokstukken en bommen komen verspreid over een groot gebied terecht. Brokstukken dwarrelen als zilverpapier uit de hemel, het is chaos op straat. Gelukkig staan de vliegtuigbommen nog niet op scherp: ze ontploffen niet. Maar door de val uit de toestellen zijn verschillende wél op scherp komen te staan, en zijn er diverse bommen geëxplodeerd in de Merensstraat en Drieboomlaan. Er is veel schade. Overal in de stad vallen brokstukken neer die gaten in de straat slaan en huizen verwoesten. Op de Drieboomlaan storten vier huizen in. Mevrouw Kramer-Deen wordt daarbij gedood; haar man staat op dat moment net achter het huis en wordt getroffen door een balk. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht. Hun zoontje Piet is op dat moment bij buurvrouw Godijn waar het huis gedeeltelijk instort, maar hij overleeft het ook. Ook op de Westersingel, het Pelmolenpad, de Geldelozeweg en de Tweeboomlaan kwamen brokstukken neer, maar daar was relatief weinig schade.

Intrigerend

Van de twintig bemanningsleden in de vliegtuigen overleefden zeven man het ongeluk. Frank: "Zes daarvan werden krijgsgevangen gezet, maar één man wist aan de Duitsers te ontsnappen."

Lees het gehele interview met Frank op de website van Rodi Media Enkhuizen of Rodi Media StedeBroec.