Sla in vele varieteiten in Sow to Grow in Enkhuizen.
Sla in vele varieteiten in Sow to Grow in Enkhuizen. Foto: aangeleverd

Museum Sow to Grow in Enkhuizen zet sla op het menu

Algemeen

ENKHUIZEN - Nederland consumeert jaarlijks meer dan 12 miljoen kroppen sla. Jongeren kopen sla vooral als voorgesneden verpakt product en 50-plussers kiezen nog vaak sla die nog gewassen moet worden. Hoog tijd om aandacht te schenken aan Lactuca, sla dus, vindt museum Sow to Grow.

Sla is duizenden jaren geleden ontstaan in het Midden Oosten vanaf Turkije tot in Armenië. De groente begon als stengel en werd vroeger door de Romeinen gekookt vanwege het ontbreken van malsheid. Nu wordt sla rauw gegeten als basis voor salades, op belegde broodjes, als bijgerecht en als garnering bij een gerecht zoals visschotels. Door gevarieerde verwerking en verpakking van de diverse slasoorten is er een grote diversiteit ontstaan in het aanbod van sla typen.

IJsbergsla uit Californië in Sow to Grow

Vrijwilligers van Sow to Grow hebben een groot deel van het huidige assortiment uitgeplant in potten en bakken op het voorplein van het museum. Van Botersla, Eikenblad, Lollo Blonda en Lollo Rossa tot IJsbergsla en nog veel meer. Binnen het museum is een expositie ingericht over het ontstaan van sla. Er wordt geïnformeerd over zaad, de bewerkingen daarvan en over de attributen die gebruikt zijn bij het oogsten van sla. Veel leuke weetjes ook. Wist u bijvoorbeeld dat de naam IJsbergsla afkomstig is uit de Verenigde Staten, waar zeer veel slateelt plaats vindt aan de westkust, onder andere in Californië? De sla werd vroeger met een trein naar de dichtbevolkte oostkust vervoerd. Vanwege de beperkte houdbaarheid werd er een berg ijs toegevoegd aan de sla. Ziedaar IJsbergsla.

Expositie Sow to Grow

De expositie wordt woensdag 30 juni geopend en duurt tot en met zondag 1 augustus. Zie voor de openingsdagen en tijden www.sowtogrow.nl en Facebook. Houders van de Museumkaart hebben op vertoon van de kaart vrije toegang.

Afbeelding
Afbeelding