Kinderambassadeurs krijgen een VIP-behandeling en mogen met hun gezin het hele jaar gratis het Zuiderzeemuseum bezoeken.
Kinderambassadeurs krijgen een VIP-behandeling en mogen met hun gezin het hele jaar gratis het Zuiderzeemuseum bezoeken. Foto: aangeleverd

Zuiderzeemuseum zoekt kinderambassadeurs

Algemeen

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum zoekt kinderambassadeurs tussen de 10 en 12 jaar die willen meedenken over het museum. Nikita Gerritsen is hoofdeducatie van het Zuiderzeemuseum: “Samen met mijn collega’s bedenk ik alle educatieve programma’s en spelletjes en doe-activiteiten voor het museum. We weten hoe we iets leuks voor kinderen moeten maken, maar kinderen weten natuurlijk het beste wat zíj leuk en interessant vinden en waarom zij naar het museum gaan. Misschien vinden ze de teksten wel te moeilijk of de spelletjes te saai. Echt iets fantastisch neerzetten voor kinderen doe je mét kinderen.”

Kinderambassadeurs moeten het museum nog leuker maken

Daarom roept het museum kinderen op om zich te melden als ambassadeur. Nikita: “Het Zuiderzeemuseum is bij uitstek interessant voor kinderen. Anders dan een pretpark is een museum wel een museum dat ook leerzaam is. Hoe maak je het superinteressant? Dát willen we van kinderen leren.”

Kinderogen in het Zuiderzeemuseum

Als je als kind door het Zuiderzeemuseum loopt, zie en ervaar je andere dingen dan wanneer je als volwassene door het museum loopt, legt ze uit. Stiekem hoopt ze zelf ook weer van kinderen te leren. “Ik weet niet précies wat een kind van tien jaar leuk vindt. Ik heb er natuurlijk over geleerd en kan mij inleven, maar hoe kinderen met elkaar praten en communiceren, hoe ze het museum beleven dat weet je pas als je kinderen met hun open kinderblik de leiding geeft.”

Kinderen de leiding in het museum

Kinderen de leiding geven van het museum is wat Nikita wil. Ze worden natuurlijk niet de baas van het museum, maar zij hoopt dat de kinderambassadeurs samen iets moois gaan bedenken voor het Zuiderzeemuseum. Nikita: “Zij weten als geen ander wat hun vriendjes en vriendinnetjes leuk vinden en wat relevant is voor hun leeftijdsgenoten.Dat kan een tentoonstelling in een zaal zijn, zelf gemaakt of met bestaand materiaal, een audiotour of zij gaan zelf rondleidingen geven. Het mag van alles zijn, als zij er maar achter staan.”

Zee van verhalen

Een groep kinderen van 6 tot 13 jaar vormde een paar jaar geleden een klankbordgroep voor de tentoonstelling Zee van Verhalen. “Door de inbreng van deze kinderen is de tentoonstelling nog leuker en beter geworden. We kregen zoveel input, op basis daarvan hebben we ook een audiotour voor kinderen kunnen maken. Zij vroegen zich bijvoorbeeld af of kinderen 100 jaar geleden ook patat aten. Een hele leuke vraag, waarop ik zelf echt niet was gekomen. Zonder de input van deze kinderen hadden we er ook niet voor gekozen om bijvoorbeeld kinderliedjes van vroeger en nu te draaien bij het thema kermis, waarbij opvalt dat sommige eenvoudige kinderliedjes van toen nu nog worden gezongen.”

De verfrissende blik van kinderen

De kinderambassadeurs van het Zuiderzeemuseum komen een keer in de drie weken op een zaterdagmiddag bij elkaar in het museum. Tijdens deze bijeenkomsten kijken de ambassadeurs naar wat er allemaal is te zien en te doen in het Zuiderzeemuseum, vergaderen zij over de activiteiten die worden georganiseerd en geven advies aan het museum. Ook krijgen ze af en toe een workshop, bijvoorbeeld om jezelf te leren presenteren. Ze kijken mee achter de schermen van het museum waar ze veel mensen zullen ontmoeten en kennis zullen maken met hun werk. 

VIP-behandeling

Nikita: “Als kinderambassadeur vertegenwoordig je het museum. Jij bent trots op het Zuiderzeemuseum en laat je dat graag zien aan je vrienden en familie. Je krijgt een VIP-behandeling: jij en je gezin mogen het hele jaar gratis het museum bezoeken. Ook ben je als kinderambassadeur eregast bij de opening van een tentoonstelling.”

Schrijf een motivatiebrief

Als je mee wilt doen als kinderambassadeur van het Zuiderzeemuseum schrijf dan een brief met jouw motivatie voor 8 augustus 2021 naar: Zuiderzeemuseum Enkhuizen, t.a.v. Kinderambassadeurs Zuiderzeemuseum, Wierdijk 18, 1601 LA Enkhuizen. Mailen kan ook, naar: kinderambassadeurs@zuiderzeemuseum.nl.
Schrijf in de brief iets over jezelf en zet hierin je naam, leeftijd, in welke groep je zit en naar welke school je gaat. Stuur een foto van jezelf mee.

Het museum wil graag het volgende van je weten: ‘Ik vind het Zuiderzeemuseum erg leuk, omdat …’ ‘Ik zou het nog leuker vinden in het museum als …’ ‘Ik kan het volgende betekenen voor het Zuiderzeemuseum …’

Natuurlijk mag je nog meer vertellen of laten zien. De museummedewerkers zijn erg benieuwd! De selectiedag zal plaatsvinden op 4 september 2021.