Enkhuizen, unieke stad aan het IJsselmeer.
Enkhuizen, unieke stad aan het IJsselmeer. Foto: Rodi Media

Herindeling geen vies woord meer in Enkhuizen

Algemeen

ENKHUIZEN - De gemeenteraad van Enkhuizen wil een onderzoek naar de toekomst van de gemeente. De politiek sluit daarbij een herindeling niet uit. De meerderheid van de politiek in de haringstad wil niet opnieuw extra miljoenen bijbetalen voor de ambtelijke organisatie, die al jaren geld tekort komt.

De buurgemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland vormen samen de SED-gemeente, dat is een ambtelijke samenwerking van de drie afzonderlijke gemeentebesturen. De ambtelijke organisatie heeft miljoenen extra euro nodig om te kunnen functioneren. Vorige week besloot de meerderheid van de Enkhuizer gemeenteraad dat er geen extra geld bijkomt. Daarmee gooit de politiek de knuppel in het hoenderhok. De drie gemeenten kunnen nu geen sluitende nieuwe begroting overleggen voor hun gezamenlijke ambtenarenapparaat. 

Provincie aan zet

De provincie, die gaat over het financieel toezicht op de gemeenten, moet nu een oordeel geven over de ontstane situatie. Sommige politici constateren dat een fusie de enige oplossing is. De gemeenteraad verlangt een onderzoek naar de toekomst van de SED. Alternatieven variƫren van zelfstandig verdergaan tot een volledige bestuurlijke herindeling met Stede Broec en Drechterland.