Maandelijks een mooi historische verhaal van vereniging Oud Enkhuizen in weekblad De Drom.
Maandelijks een mooi historische verhaal van vereniging Oud Enkhuizen in weekblad De Drom.

40 jaar stadswandelingen met de Vereniging Oud Enkhuizen

Algemeen

ENKHUIZEN - Wist u dat er al 40 jaar stadswandelingen worden georganiseerd door gidsen van de Vereniging Oud Enkhuizen. Helaas nog geen feestje want vanwege Corona gaan in ieder geval de eerste vier wandelingen in de zomer van 2021 niet door. Maar 40 jaar is wel iets om bij stil te staan.

Ik zocht op de website www.oudenkhuizen.nl bij het archief de zoekterm ‘stadswandeling’, daar vond ik wel 74 items, van krantenartikelen, foto’s et cetera. Op de site vond ik dat in 1981 de toenmalige bibliothecaris en bestuurslid van Oud Enkhuizen E.C. de Vries met vijf andere gidsen de eerste stadswandeling vanaf de Stadsgevangenis organiseerde. De route ging via de Wierdijk, Bocht, Drommedaris naar het eindpunt: de Lutherse kerk in de Breedstraat. Ik realiseer me dat deze kerk ondertussen een woning is geworden.

Veel belangstelling stadswandelingen

Er is volop belangstelling voor de wandelingen, vandaar dat er die eerste tien jaar elke zomer zeven wandelingen georganiseerd worden. Veel Enkhuizers en toeristen leren beter omhoogkijken en horen nieuwe, vaak leuke, feiten over de stad Enkhuizen. Vanaf 1991 gaan vaak wel tien gidsen met een groep van tien tot dertig mensen op pad. Eens per twee weken op woensdagavond, zes keer in de zomermaanden.

Toeristen in Enkhuizen

Veel Enkhuizers maar ook toeristen luisteren nog steeds graag naar de verhalen van inmiddels een groep van 26 gidsen, allen vrijwilligers. Zij hebben een gedegen cursus gevolgd die gegeven wordt door Klaas Koeman en verdiepen zich elke winter in de historie van Enkhuizen. Elke gids is anders en vertelt zijn of haar eigen verhaal, iets wat je echt moet leren. Cees Groot, Ferry Verboom en Joke Appelo bedenken al jaren nieuwe stadswandelingen of vullen bestaande aan.

Snouck van Loosenpark

Op verzoek worden er door de gidsen wandelingen bedacht met een bepaald thema, denk bijvoorbeeld aan Springer, die samen met het Zuiderzeemuseum werd georganiseerd. ‘Wandelen’ per boot kon in 2019 zelfs tweemaal. Al met al hebben de gidsen meer dan 250 stadswandelingen gedaan in deze 40 jaar. De stadswandelingen die het meeste in de belangstelling staan zijn: de Drommedaris, de Boerenhoek, het Snouck van Loosenpark, Gommerkerspel, ’t Suud, Koepoort Zuid, het Centrum, Om de Noord, het Kerkenpad en de Stegen en Steigers.

Schoolkinderen

Er zijn inmiddels 38 verschillende stadswandelingen, waarvan er één voor groepen schoolkinderen. De moeite waard om eens mee te lopen zodra dit weer kan. Blijf onze website Rodi Enkhuizen in het nieuws en weekblad De Drom in de gaten houden.

Charissa Franke-Roskam

Archiefcollectief

Vereniging Oud Enkhuizen

Afbeelding
Afbeelding
Gids Cees Groot op pad.