Marieke Schooneman ontvangt namens de Enkhuizer ondernemers het eerste exemplaar van het evaluatierapport.
Marieke Schooneman ontvangt namens de Enkhuizer ondernemers het eerste exemplaar van het evaluatierapport. (Foto: aangeleverd)

Ondernemersfonds Enkhuizen ondersteunt bijna 100 projecten in drie jaar tijd

ENKHUIZEN - Steeds meer initiatieven weten de weg naar het Ondernemersfonds te vinden. Het Ondernemingsfonds maakt projecten mogelijk die anders niet - of veel meer tijd nodig zouden hebben om - van de grond te komen. Het bestuur van het Ondernemersfonds heeft de ambitie om het fonds te vergroten van drie ton naar vier ton euro. De gemeenteraad moet hierover een besluit nemen.

Sinds 2018 kent Enkhuizen een Ondernemersfonds, gebaseerd op het Leids model, waarmee wordt geïnvesteerd in de lokale economie en samenleving. Het fonds wordt gevuld door een extra heffing op de OZB voor niet-woningen. Iedereen die hieraan meebetaald is trekkingsgerechtigd en mag een beroep doen op het fonds. Dat maakt het Ondernemersfonds Enkhuizen van en voor ondernemers maar ook van en voor zorginstellingen, sportverenigingen en scholen. De afgelopen periode stond het fonds in het teken van de evaluatie. De uitkomsten hiervan werden maandagmiddag 28 juni gepresenteerd aan de Enkhuizer raadsfracties. Duidelijk bleek dat steeds meer initiatieven de weg naar het Ondernemersfonds weten te vinden. Waar het eerste jaar nog middelen over bleven, wordt het Ondernemersfonds inmiddels overvraagd. Het bestuur van het Ondernemersfonds wil dan ook graag het fonds vergroten van 300.000 euro naar 400.000 euro. Daarnaast streeft het bestuur naar een verlenging voor onbepaalde tijd. Het is aan de gemeenteraad om hierover in november een besluit te nemen. Het project De Garden bij de Koepoort is mede dankzij een bijdrage uit het Ondernemersfonds ontstaan; momenteel worden de contouren zichtbaar van deze nieuwe ontdekkingstuin van de zaadindustrie. Dit is een voorbeeld van één van de vele projecten van het Ondernemersfonds die de lokale economie en leefbaarheid in de gemeente versterken. Door financiering van gezamenlijke activiteiten en projecten is het Ondernemersfonds Enkhuizen een verbindende factor tussen ondernemers, organisaties en sectoren. Ook een aanvraag doen bij het Ondernemersfonds? Kijk dan op www.ondernemersfondsenkhuizen.nl.