Het Juniusfonds biedt loopbaanbegeleiding en Nederlandse les voor ambitieuze migranten.
Het Juniusfonds biedt loopbaanbegeleiding en Nederlandse les voor ambitieuze migranten. (Foto: aangeleverd)

Project ‘Migranten leren door’

REGIO - Na het succesvolle initiatief ‘Migrantenvrouwen leren door’ van het Juniusfonds komt er een vervolg voor een grotere doelgroep: ook mannen zijn welkom om deel te nemen. In dit nieuwe traject, dat op 20 september 2021 van start gaat, worden anderstaligen klaargestoomd voor een vervolgopleiding of een betere arbeidspositie. 

Nieuwe Nederlanders zitten vaak in een lastig parket. De overheid erkent de diploma's uit hun thuisland niet en ze spreken na inburgering onvoldoende Nederlands om in hun eigen vak aan het werk te gaan. In het traject ‘Migranten leren door' gaan deelnemers in een jaar tijd van taalniveau A2 (groep 8 basisschool) naar C1/C2 (universitair niveau). Ze volgen een loopbaantraject waarbij ze o.m. hulp krijgen met studie- of beroepskeuze en herwaarderen van diploma's uit hun thuisland. 

Wanneer meedoen?

Kandidaten horen 18 jaar of ouder te zijn, in West- Friesland te wonen en Nederlands op A2-niveau te spreken. Ze maken aanspraak op de financiering als ze zelf geen financiële middelen hebben om het traject te bekostigen. Het is belangrijk dat de kandidaat de tijd heeft om het traject te volgen (minstens 25 uur pw). Dit is opgedeeld in 9 uur Nederlandse les, 3 uur groepsopdrachten met je leerteam, 12 uur huiswerk, workshops en elke twee à drie weken een loopbaangesprek van 1 uur. Het nieuwe traject loopt van 20 september 2021 tot en met 3 november 2022. De taallessen vinden drie keer per week plaats: 1 les op locatie en 2 lessen online. Na het traject kunnen deelnemers bij het Juniusfonds een renteloze lening aanvragen voor de gekozen vervolgopleiding (MBO, HBO of WO). Aanmelden: rvandenbosch@startwijzer.info of info@startwijzer.info.