Natuurlijk, nog even erlangs met 100 km/p.u.
Natuurlijk, nog even erlangs met 100 km/p.u. (Foto: Donald Esser)

Aso's knalhard over A9; rood kruis negeren en bizarre inhaalmanoeuvres

REGIO - De A9 is de belangrijkste verkeersader, die Amsterdam en Alkmaar als een navelstreng met elkaar verbindt. Daartussen afslagen naar de mooie Noord-Hollandse kust of toeristische bezienswaardigheden. 

Door: Donald Esser

De afgelopen weken zijn aan de A9 in het kader van grootonderhoud arbeidsintensieve werkzaamheden verricht om voor de komende jaren het wegdek bruikbaar te maken voor de miljoenen auto’s, die er op jaarbasis overheen razen. Razen inderdaad.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat: “We hebben het asfalt vernieuwd, vangrails vervangen en aandacht aan de bermen geschonken. De weg kan weer jarenlang mee.” Om te vervolgen met: “Het was een uitdagende klus. Zelfs in vakantietijd. Van de verkeersafname merkte je niet zoveel, omdat Noord-Holland met de stranden ook een geliefde locatie voor toeristen is. En het is de weg naar Texel hè. Het was druk.”

En druk, dat was het. Gedurende de werkzaamheden van vrijdag 9 juli tot en met woensdag 25 augustus uur waren in beide richting minder rijstroken open voor verkeer. Bovendien waren er geregeld diverse op- en afritten afgesloten. De extra reistijd liep soms wel op tot meer dan 30 minuten.

En dat bracht frustraties van jakkerende automobilisten met zich mee. “Als de capaciteit van de weg minder wordt, geldt er vanwege de veiligheid een maximumsnelheid geldt van 70 km/p.u. Daar werd nog wel eens de hand mee gelicht. Het gevolg was een aantal ongelukken. Een simpele stuurfout bij een inhaalactie op een versmald wegdek heeft grote gevolgen gehad. Twee keer een verkeersinfarct. Hulpdiensten kunnen bij wegwerkzaamheden namelijk moeilijk bij een ongeval komen.”

Negeren rood kruis

Ondanks het reisadvies - alternatieve routes tussen Alkmaar en Amsterdam - gaven veel automobilisten daar geen gehoor aan. "We hebben in de media gecommuniceerd en via gele borden omleidingsroutes aangegeven. Vooral vanwege de drukte richting de stranden in de zomervakantie.” Vooral te hard rijden was volgens de woordvoerder en de wegwerkers schering en inslag. "Sommige mensen beseffen niet waar ze mee bezig zijn. Als er een maximum snelheid geldt van 70 km/p.u wordt er rustig een vrachtwagen ingehaald met 100 km/p.u. En het negeren van een rood kruis kwam ook veelvuldig voor. Regelmatig waren er flitscontroles. Dat is voor sommige automobilisten een duur ritje over A9 geweest als straks een bon binnenkomt.”

Rood kruis? Hoezo?