Joanna Hart, dialyseverpleegkundige uit Enkhuizen, schreef een boek voor jonge kinderen.
Joanna Hart, dialyseverpleegkundige uit Enkhuizen, schreef een boek voor jonge kinderen. Foto: Aangeleverd

Enkhuizer verpleegkundige scoort met kinderboek

Algemeen

ENKHUIZEN - “Voor de kinderen in het ziekenhuis heb ik een boek geschreven”, vertelt Joanna Hart uit Enkhuizen, die als dialyseverpleegkundige in Amsterdam werkt. In eigen beheer gaf ze het boek ‘Een beregoeie dag’ uit voor kinderen van vier tot zes jaar. “Ik vind het leuk om anderen blij te maken”, vertelt ze aan de Drom.

‘Ik wil hier niet aan verdienen, maar gewoon kinderen blij maken’

Vanwege haar werk heeft verpleegkundige Joanna van heel dichtbij veel contact met zieke kinderen. “Ook kinderen krijgen nierdialyse. Dat heeft een grote impact op hun leven. Drie keer in de week naar het ziekenhuis! Met veel dingen kunnen ze niet meedoen. Zij zijn snel moe en hebben vaak ander onderliggend lijden. Een kind dat naar het ziekenhuis moet, levert vaak spanning op. Er wordt heel veel gedaan om het leed te verzachten voor kinderen. Er zijn pedagogisch medewerkers, de verpleegkundigen zijn ontzettend lief. Toch doet het mij wel wat.”

Covid-19 spannende tijd voor zieke kinderen

Covid-19 is het een hectische tijd, vertelt ze. “We hebben gezien hoe kinderen daarop reageerden. Ik weet ook wat het betekent om in een ziekenhuis te liggen, vanwege mijn werk.”

Een knuffel en een boek voor kinderen

Een knuffel biedt afleiding, maar misschien is een boek wel net zo leuk, dacht Joanna en schreef verhalen over beren die van alles meemaken. “Het gaat over kleine beren die kleine avonturen in het bos beleven. Het gaat over hun leven, hoe ze groeien en dat we zuinig op de natuur moeten zijn. Op de laatste bladzijde heb ik wat informatie over beren geschreven, waar ze vandaan komen, wat ze zoal eten enzovoorts.Het boek kwam tot stand met behulp van een Finse fotograaf die de prachtige berenfoto’s heeft gemaakt. De foto’s zijn zo mooi, dat het me geen moeite kostte om er verhaaltje bij te bedenken.”

Mooie kinderboeken in vrije tijd gemaakt

Al honderden exemplaren gaf ze weg aan twee ziekenhuizen: het Dijklander ziekenhuis in Hoorn en het AUmc in Amsterdam. “Ik hoop de kinderen wat afleiding te bieden en, de oudere kinderen, te stimuleren om weer te gaan lezen of in de natuur geïnteresseerd te raken!”

Ziekenhuizen ontvangen kinderboek van Joanna Hart

Het boek wordt op dit moment vertaald in het Fins en straks ook aan twee ziekenhuizen in Finland gegeven. Joanna:  ”Graag zou ik er meer kinderen blij mee willen maken, dus wie weet hebben meer ziekenhuizen of kinderinstellingen er belangstelling voor? Wie organisaties weet aan wie ik boeken kan doneren, mag contact met mij opnemen.”

Joanna wil niet aan het boek verdienen: “Het boek heb ik niet geschreven voor commerciële doeleinden. Ik heb honderden exemplaren in eigen beheer laten drukken, daarvan heb ik inmiddels 100 gedoneerd aan de kinderpoli in het UMC en 100 aan de kinderdialyseafdeling en de Emmatheek, dat is de kinderbibliotheek van het Emma kinderziekenhuis. Ook heb ik honderd exemplaren gedoneerd aan de kinderpoli en aan de kinderafdeling in het Dijklander ziekenhuis in Hoorn.” 

Maak kans op een exemplaar van Een beregoeie dag

Mensen die organisaties kennen die blij zijn met deze mooie kinderenboeken kunnen contact opnemen met Joanna via gewoonhart@hotmail.com. Ook geeft Joanna twee boeken weg aan onze lezers. Stuur een email naar redactie.drom@rodi.nl en maak kans op een exemplaar van Een beregoeie dag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding