De boot van Klaus Stromenger.
De boot van Klaus Stromenger. (Foto: aangeleverd)

'Gewaeghd' archief van de Maagd

De afgelopen maand heb ik weer met veel plezier door de paperassen van Stichting de Maagd kunnen grasduinen. Nog lang niet alles is geïnventariseerd, het is te veel voor zo’n korte tijd. Toch wil ik vertellen over wat er tot nu toe boven is gekomen.

Wist u dat er een tijd een samenwerkingsverband tussen Van Bleijswijk, Radio Enkhuizen, de Enkhuizer Courant en Stichting De Maagd is geweest? Het moest leiden tot een cultureel radioprogramma. Er waren gespreksprogramma’s met galeriehouders en kunstenaars, en een kalender van wat er allemaal te doen was in onze stad ontbrak niet.

Ook werden de toenmalige directrice van de Drommedaris Ageeth Sterk, de beheerder van het Snouck van Loosenhuis, Wander van Leeuwen en de heer Doedes van de Westerkerk voor de microfoon gehaald. Een verslag van deze gesprekken verscheen in de krant.

Er werd hard gewerkt aan kindervoorstellingen, die te zien waren in gebouw de Olifant. Als eerste stond vermeld een zeer oude tekenfilm van Peter en de Wolf, begeleid door muzikanten. Dit werd een succes, waarna meer kindertheatervoorstellingen volgden. In een kleine oplage verscheen een brochure over alle gevelstenen in de stad waarop de Maagd is afgebeeld.

Intussen werd in binnenstad en buitenwijken naarstig gezocht naar plekken waar een tekst van Enkhuizer dichters zou kunnen worden aangebracht. Waar zou dit kunnen? Uit de stukken merk je dat dit een moeizaam en langdurig project is geweest. Er verscheen uiteindelijk een Enkhuizer maagd op de rotonde van de Dreef en de Kastanjelaan. Triomfantelijk met haar rug naar de stad en haar blik gericht op de nieuwbouw.

Flat Asterstraat

Het embleem van de Maagd verscheen in september 2014 tegen de flat aan de Asterstraat. Een jaar later prijkt aan de Kastanjelaan het volgende gedicht van beiaardier Jenke Kaldenberg:

‘Je stille kracht

Als roodgeel gedicht

Door ons verleden

Eer ik jou

Mijn Enkhuyzer maegd’

In 2016 verschenen op de flatgevel aan de Mr. Fluitmanstraat/ hoek Piet Smitstraat een aantal postzegels die door Enkhuizers waren ontworpen. Deze mensen hadden de ontwerpwedstrijd van stichting De Maagd van Enkhuizen gewonnen. Zij mochten onder begeleiding van betonkunstenares Beatrix Smit hun kunstwerken uitsnijden. Op de postzegels staan afbeeldingen van het wapen van Enkhuizen inclusief de drie haringen.

Volgens mij is in 2020 het laatste kunstwerk geplaatst, de boot van Klaus Stromenger. Op de rotonde waar je via de Piet Smitstraat de stad verlaat.


Tejo Teunen

Archiefcollectief Vereniging Oud Enkhuizen


Mochten we nog leuke informatie over de Maagd tegenkomen, dan schrijf ik daar later meer over.