Jacgueline Bos en Ruud Buijsman, eigenaar van Bruna in Bovenkarspel die het boekje als eerste in zijn winkel te koop aanbiedt. In de inzet Jacqueline zonder mondkapje.
Jacgueline Bos en Ruud Buijsman, eigenaar van Bruna in Bovenkarspel die het boekje als eerste in zijn winkel te koop aanbiedt. In de inzet Jacqueline zonder mondkapje. Foto: aangeleverd

Lokale auteur brengt bundel uit Woorden gebeiteld in mijn ziel

Algemeen

ENKHUIZEN / GROOTE BROEK - De in Enkhuizen geboren en getogen en in Grootebroek wonende Jacqueline Bos(56) schreef een dichtbundel die nu bij Bruna in de Streekhof ligt: 'Woorden gebeiteld in mijn ziel'. Jacqueline: "Vanaf het moment dat ik kon lezen en schrijven kreeg mijn ontembare fantasie gereedschap. Wat ik voelde, meemaakte en verzon, kreeg een plaatsje op papier. Pas een paar jaar geleden ben ik alles gaan bewaren en bundelen." 

Alles wat ze meemaakt, vertrouwt ze aan het papier toe

Geboren en getogen in het mooie West-Friesland schrijft Jacqueline dus al haar hele leven.Voorzichtig liet zij anderen wat lezen. "Verbaasd over het enthousiasme en wat het losmaakte bij mijn lezers durfde ik stapjes te zetten. Publiceren in een magazine op mijn werk bijvoorbeeld. Na de dood van mijn vader heb ik voor het eerst een aantal gedichten in een zelfgemaakt boekwerkje gebundeld. Er was vraag naar en ik merkte dat mijn schrijfsels niet alleen mij troost boden en hielpen bij de verwerking, maar ook anderen."

Corona

Uiteindelijk trok ze in 2020 de stoute schoenen aan en stuurde haar eerste bundeltje gedichten naar een uitgever. "Drie weken later kreeg ik een telefoontje: we willen je boek uitgeven. Vorig jaar maart had ik dan mijn eerste echte bundel in handen. Wat bijzonder! Helaas zorgde corona ervoor dat er geen boekpresentatie of meet & greet kon plaatsvinden."

'Een groene wereld begint bij jezelf'

In 2018 overleed haar moeder onverwachts en in 2020 kwam haar kleindochter ter wereld, vertelt Jacqueline. "Opnieuw een onuitputtelijk bron van inspiratie waar mijn tweede stapel gedichten uit ontstond. Mijn inspiratie komt dus veelal voort uit eigen ervaringen, maar ook zeker door mezelf te verplaatsen in anderen. Zo zijn er veel gedichten over Indië-veteranen en vrijheid te vinden in mijn nieuwe bundel. Ook dat manuscript is inmiddels geaccepteerd door mijn uitgever en zal binnenkort gaan verschijnen."

Laatbloeier

Ze heeft 17 jaar voor een grote zorgorganisatie gewerkt, aan het bed en later in een staffunctie. "Uit dat werk met ouderen heb ik ook veel inspiratie kunnen putten. Momenteel werk ik parttime als customer service specialist bij de GGD. Ik ben een laatbloeier qua publiceren, maar ik hoop hier toch nog een laatste professie van te maken. Op dit moment ben ik bezig met een lief kinderboek en een roman rond mantelzorg."

Sinds kort ligt haar bundel 'Woorden' onder andere in de winkel van Bruna in het Streekhof. Ook online is het boek te koop, maar ook op bestelling, legt ze uit. "Ik heb bewust gekozen voor uitgeverij Boekscout omdat ik niet onnodig papier wil gebruiken. Als iemand het boekje wil, dan wordt het op dat moment gedrukt, en dat allemaal binnen 48 uur. Geen pakhuizen vol boeken dus die liggen te verstoffen en misschien wel vernietigd moeten worden. Een groene wereld begint bij jezelf, vind ik."

Actie: Win een persoonlijk gedicht

Jacqueline maakt een gedicht voor een lezer of lezeres die een moelijke tijd achter de rug heeft. Wil jij kans maken op een persoonlijk gedicht? Stuur dan een mail naar redactie.drom@rodi.nl.

Afbeelding