Het orgel in de Westerkerk.
Het orgel in de Westerkerk. (Foto's: Aangeleverd)

Kerstconcert in de Westerkerk met vernieuwd orgel

ENKHUIZEN - In de Westerkerk is er zondag 19 december een kerstconcert waarbij het bovenwerk van het nieuwe orgel weer is te horen.

Ontroerende muziek

Theo Jellema speelt een afwisselend programma waarin hij vooruitblikt naar kerst. Hij maakte onder meer een keuze uit de kerstliedbewerkingen van de laat 18e eeuwse organist Balbastre die in zijn tijd in Parijs een bijna popster-achtige status genoot. Het waren precies zijn kerstliedbewerkingen waarop die populariteit berustte. Jellema maakt ook een uitstapje naar Zuid-Duitsland. Daar werd orgelmuziek gecomponeerd bij het folkloristische ‘kerstkindje wiegen’, muziek die op het orgel ontroerend zal klinken.

Jellema

Jellema (1955) was in Leeuwarden tot zijn pensionering organist van de Grote of Jacobijnerkerk. Nu vervult hij de functie van Leeuwarder stadsorganist. Hij was daarnaast als docent verbonden aan de conservatoria van Arnhem, Zwolle en Leeuwarden en gaf concerten en masterclasses in een groot aantal Europese landen en in Korea en maakte veelvuldig deel uit van jury's van orgelconcoursen. Ook maakte Jellema orgelopnamen op CD en in de serie 'All of Bach'. Enige jaren geleden verscheen van zijn hand 'Orgelbouw na 1945 in Friese kerken'. Recent werden zijn 'Twee Fantasieën voor orgel' uitgegeven. Theo Jellema is actief als adviseur bij orgelbouw en – restauratie, o.a. bij de Westerkerk in Enkhuizen.

Aanvang 15.00 uur

Aanvang van het concert is 15.00 uur. De toegang is gratis. Een bijdrage na afloop voor de verdere bouw van het orgel is welkom. Hoewel het vast een hartverwarmend concert wordt: zorg wel voor warme kleding, het is ’s winters niet echt warm in de kerk. Vanwege de Corona maatregelen is een geldige QR-code een vereiste bij binnenkomst. 

Zie voor meer informatie: westerkerkenkhuizen.nl.

Organist Theo Jellema verzorgt dit jaar het kerstconcert.
Het orgel.
Het orgel in de Westerkerk.