Avondlockdown verlengd tot vrijdag 14 januari, basisscholen week eerder dicht
Avondlockdown verlengd tot vrijdag 14 januari, basisscholen week eerder dicht (Foto: Pixabay)

Nieuwe coronamaatregelen 'geen blije boodschap eerder een tegenvaller'

REGIO – Het huidige corona maatregelenpakket blijft tot vrijdag 14 januari van kracht. Daarbij sluit het  basisonderwijs komende maandag de deuren, een week eerder dan de geplande kerstvakantie. Ook de BSO moet dicht.  Ouders van schoolgaande kinderen in het basisonderwijs krijgen wel een ‘hele maandag’ extra tijd om opvang van hun kroost te regelen. Maar dinsdag is het echt ‘deur dicht’ en thuisblijven in je eigen bubbel. “En vraag dus niet opa of oma om op te passen, want vooral deze oudere doelgroep is kwetsbaar”, werd er gelijk bij gezegd op de corona persconferentie die vanavond werd gegeven.

Bestaande regels als niet-essentiële winkels die hun deuren om 17.00 uur moeten sluiten blijven ook van kracht. Dus geen opening van de horeca in de avond. Geen publiek bij sportverenigingen. De boodschap die demissionair premier Rutte en zijn collega Hugo de Jonge in de afgelopen persconferentie gaf is er een van veel zorgen om de omikron variant. Bij de vraag waarom dit pakket maatregelen nu van kracht blijft, terwijl er nog geen concrete cijfers zijn over deze nieuwe golf, werd verwezen naar Engeland. Daar lopen de besmettingen zeer hard op, aldus de bewindslieden. Het OMT komt deze week met nieuwe cijfers en gegevens over de besmettingsgraad aldus het tweetal achter het spreekgestoelte.

Tegenvaller

“Geen blijde boodschap, eerder een tegenvaller, ondanks dat we de laatste dagen in ons land het aantal besmettingen zien teruglopen. Voorzichtig kun je zeggen dat we over de vierde piek heen zijn. Maar vanwege de nieuwe variant, waarvan we nog weinig zaken weten, hebben we echt reden tot zorg. En het nemen van deze nieuwe maatregelen”, aldus Rutte.

De demissionair premier had nog wel een actieve herinnering aan de basisregels die hij nogmaals maar weer eens opsomde. Vier gasten thuis ontvangen is de norm, geen uitzonderingen rond Kerst en Oud & Nieuw, zelftesten voordat je op bezoek gaat (ook als je geen klachten hebt) en ook anderhalve meter achter de voordeur. ‘Zet de stoelen maar meer uit elkaar’.

Steunpakketten

Bedrijven die weer de boodschap kregen hun deuren dicht te moeten houden, kunnen aanspraak maken op de bestaande financiële steunpakketten. Tot en met het eerste kwartaal 2022 blijft het steunpakket geldig. Voor de evenementensector blijven ze van kracht tot het derde kwartaal van 2022, maar wel met ‘een groeiend eigen risico’. Wat dit laatste inhoudt, werd niet nader belicht.

Hugo de Jonge vertelde dat de ziekenhuisopnames wel flink dalen (1300 deze week met 634 bezette bedden vandaag op de IC - een bezetting van 75 procent) maar dat er in Amsterdam al drie procent van de coronabesmettingen bestaat uit de omikron-variant. Tot nu toe is deze variant in ons land nog maar één procent groot. 

“Maar we verwachten een nieuwe golf waarbij de boosterprik vooral het tij moet keren”, aldus de demissionair minister van Volksgezondheid.  Om vervolgens in praktisch elke volgende zin vooral het nut van vaccineren te promoten.

De boosterprik, of ‘oppepprik’, is nodig drie maanden na de laatste vaccinatie om de nieuwe variant onder de knie te krijgen”, aldus De Jonge. De doelgroep zestig plus of wie al langer dan zes maanden de laatste prik heeft gekregen, is al uitgenodigd. En kon de prik al halen. Eind volgende week moeten de uitnodigingen bij  45-plussers binnenkomen. Om zo weer in jaren af te tellen. Tweede helft januari moet iedereen - die dat wil - de boosterprik kunnen krijgen. “We willen allemaal terug naar een leven met kleur, maar moeten ook leren leven met het virus. Er valt niet mee te onderhandelen… Zorgen maken helpt niet tegen het virus, vaccineren wel."

Voorzichtig werd er wat gezegd over het proces op de lange termijn. Eind januari moet er meer zicht zijn op de korte termijn strategie, eind februari op de lange termijn. In maart moet er een plan van aanpak liggen hoe om te gaan met een pandemie als deze. "We werken aan een vooruitblik”, aldus Rutte die nog inging op het lage vertrouwen van de bevolking op de aanpak van deze crisis. "We hebben de opdracht het beter te doen duidelijk gehoord en komen uiterlijk 14 januari 2022 met een nieuw weegmoment.”