Een lichtshow voor de (eenzame) bewoners van Rekerheem.
Een lichtshow voor de (eenzame) bewoners van Rekerheem. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Ontroerend lichtpuntje voor ouderen

ALKMAAR - De senioren van ‘t Rekerheem wachtte maandagavond een bijzondere verrassing: een bezoekje van de ‘Lichtgevers’. Een uur lang brachten John Kessels en Linda Anneveld niet alleen lichtjes langs, maar vooral ook aandacht, en juist dat is voor ouderen in deze tijd zo enorm kostbaar.

Senioren 't Reekerheem krijgen onverwacht bezoek van 'Lichtgevers'

Marjon Mulder, vrijwilligster bij wijkcentrum Mare Nostrum, is altijd druk om te kijken wat ze kan doen voor de ouderen en ook jongeren in de wijk. “Je probeert, zeker nu, toch altijd wat leuks te doen. Je merkt dat mensen heel erg het sociale contact zoeken en dat is lastig”, vertelt ze. “Maar mensen blij maken en wat voor ze betekenen, dat doe ik zo graag!” Toen zij op Facebook een bericht zag langskomen over een coronaproof optreden ondernam ze dan ook direct actie en nam contact op met de ‘Lichtgevers’.

Fantastisch

“Het zag er fantastisch uit op de foto’s, wat zij doen, en volledig coronaproof", vervolgt Marjon. "Ze willen echt een lichtpuntje zijn. Ze zijn te zien voor de bewoners door het raam, maar ze lopen ook over de binnenplaats, en langs de aanleunwoningen. Ze kloppen even aan, leggen een hand op het raam, gewoon om dat stukje aandacht te geven. Dat de bewoners weten dat ze gezien worden. Sommige mensen zijn heel erg eenzaam, en krijgen weinig bezoek. Dat is heel triest. De Lichtgevers schijnen er even een lichtje op.”

Stralen

En dat deden ze maandagavond. Zodra het schemerig werd, rond half 9, maakten de Lichtgevers hun opwachting voor het zorgcentrum. ‘Lichtgevers’ is gemaakt en wordt gespeeld door John Kessels (StudioEtc, Alkmaar) en Linda Anneveld (Compagnie DaaD, Alkmaar), en is tot stand gekomen met steun van het Fonds Podiumkunsten. Beide stralen in deze act daadwerkelijk licht uit met hun opvallende verlichte kostuums en accessoires.

Toch nog iets moois te beleven in deze tijd

Niet te missen, ook doordat John op stelten loopt. Met deze mobiele act waarbij de personages rondlopen, en, op afstand, iedereen aandacht geven, was er toch in deze lastige tijd wat moois te beleven voor de ouderen.