Bijna dansend loopt ze van rek naar rek.
Bijna dansend loopt ze van rek naar rek. (Foto: Lucienne van der Stouwe)

Domweg gelukkig met een crop top

Bijna dansend loopt ze van rek naar rek. Bij de spiegel stop ze even om de TikTok-moves te oefenen. Die t-shirts van vorig jaar passen niet meer. Niet meer qua maat maar ook niet meer bij wie ze wil zijn. 10 jaar oud is ze en dan wil je een crop top. In die 10 jaar zijn de keren dat ze in haar leven in een “echte kledingwinkel” is geweest op één hand te tellen. Dankzij een betrokken ondernemer uit het netwerk van stichting De Waaier kan zij nu eindelijk eens ervaren hoe het voelt om helemaal ‘in het nieuw’ te zijn.

Column De Waaier

“Kleding is het verhaal van ons leven. Zou je alle kledingstukken die je ooit bezat verzamelen, elke kinderschoen, elke winterjas, dan las je daarin je autobiografie”, schreef de Engelse schrijfster Linda Grant. Maar wat als je zelf nooit die kleding hebt kunnen kiezen? Dat je aan moest wat van je zus of nichtje is geweest of wat er bij de kledingbank in jouw maat was? Voor veel gezinnen die aangesloten zijn bij Prakkie 072 is dit de realiteit. “Mijn dochter draagt veel kleding voor ‘de derde ronde’, dat is vaak gewoon af.” Een lichtpuntje was het dan ook dat zij een gulle gift van Balans Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten mochten verzilveren bij Primark.

Fast fashion

Via hun kleding ontdekken en uiten kinderen hun identiteit. Beinvloed door modeverschijnselen, influencers en klasgenoten ontwikkelen ze hun eigen stijl. Nu ‘oud' ‘vintage' wordt en ‘tweedehands' ‘pre-owned' is het gelukkig steeds meer geaccepteerd om kleding uit de derde ronde te dragen. ‘Fast fashion' is zelfs steeds vaker not done. Hopelijk zorgt die ontwikkeling er tevens voor dat kinderen leren dat het vooral gaat om jezelf kunnen zijn, en dat kleding daar misschien wel een veel kleinere rol in speelt dan je denkt. Maar hé, als je dan hoort dat een kind zó blij was dat hij met z'n Spidermanschoenen naar bed wilde, dan zorgt die snelle mode toevallig wel voor een speciaal gevoel dat héél lang mee gaat.

Kijk voor meer mooie verhalen waar De Waaier in verbindt op

www.de-waaier.nl.