Afbeelding
Foto's: Joop Elsinga / collectie Regionaal Archief Alkmaar

Een brug te veel

De actie BBB, gestart met een column uit 2017, krijgt een onverwacht vervolg. Het gaat hier niet om de door Hugo de Jonge zo genoemde nieuwe politieke partij triple B, maar om Bewaar de Bailey-Brug op het terrein van ons stedelijk ziekenhuis in de Hout.

Het Museum Alkmaar 40-45 wil minimaal een segment van de Baileybrug over een sloot tussen Huize Westerlicht en het Ziekenhuis behouden en naast de bunker in De Hout plaatsen. Het systeem van de Baileybrug is een soort meccano met als basiselement een vakwerksegment van ongeveer 1 bij 0,5 meter. Door deze achter elkaar te koppelen creƫer je lengte voor de overbrugging. Door deze elementen naast elkaar en /of boven elkaar te plaatsen en te koppelen is er draagvermogen.

Nu zijn wij van het behoud van historische Alkmaarse elementen. Historisch is het zeker, maar Alkmaars is de vraag. De Baileybruggen zijn gebruikt in met name Zuid-Nederland bij het overbruggen van de rivieren. Daar belemmerden de vernietigde bruggen de voortgang van de herovering van Nederland. In Noord-Holland was dat niet aan de orde. De heroveringsstrijd is hier niet op die manier gevoerd. De Baileybrug heeft dan ook geen Alkmaarse oorlogsgeschiedenis. Maar wel een Alkmaarse geschiedenis in de zin dat het voor overbrugging heeft gezorgd in de letterlijke zin.

Er moest, na de oorlog toen aan alles een tekort was, sober en doelmatig worden omgegaan met de beschikbare middelen en ook later kwamen deze nog steeds voorradige brugdelen van pas. Zoals bij de voetgangers-Baileybrug over de Schermerweg in 1984, die ondertussen weer is verdwenen. Dat maakt de Baileybrug in de Hout de laatste Alkmaarse Baileybrug. Deze past zeker bij de telefoonbunker aan de rand van de Hout.

Lucas Zimmerman, HVA