De bovenste etage krijgt een extra laag appartementen.
De bovenste etage krijgt een extra laag appartementen. (Impressies: aangeleverd)

Tachtig woningen en grote fietsenstalling in monumentaal V&D pand

ALKMAAR - Tachtig huurwoningen, twee winkels en een fietsenstalling voor 900 fietsen. Het monumentale V&D gebouw aan de Laat staat aan de vooravond van een grote transformatie. Het pand is vorig jaar verkocht aan Efamo Beheer en de nieuwe eigenaren hebben het plan de bovenste etage te voorzien van huurappartementen. Op de begane grond komt ruimte voor twee winkels.

Blinde muur Oudegracht verdwijnt

"Op alle etages komen in totaal huurwoningen, variërend in grootte tussen de 45 en 70 m2", zegt Heiko Hulsker van het gelijknamige architectenbureau uit Haarlem. "Het pand bestaat grofweg uit twee delen, het deel aan de Laat en een deel aan de Oudegracht. Om daglicht te creëren komen in beide delen binnenpleinen. Het worden een soort hofjes, waar de woningen aan grenzen. We noemen het ene hofje van Vroom en het andere hofje van Dreesman. Bovenop een pand voegen we een woonlaag toe en de hoek wordt verrijkt met een torentje.

Plannen verder uitwerken

We hebben de oorspronkelijke tekeningen van het pand erbij gepakt en daar stond het torentje wel ingetekend, net als nagenoeg alle V&D-hoekpanden die in die periode zijn gebouwd. Het is er echter nooit van gekomen, maar nu kunnen we het alsnog uitvoeren. De blinde muur aan de Oudegracht verdwijnt en maakt plaats voor appartementen, die eruitzien als grachtenpanden. De gemeente heeft positief gereageerd op de eerste plannen, dus gaan we de plannen verder uitwerken. De verbouwing kan op z'n vroeg en het eerste kwartaal van 2022 starten en neemt zo'n anderhalf jaar in beslag."


Het vernieuwde V&D moet de straat weer wat elan geven en sluiten mooi aan bij de plannen om de Laat her in te richten met een gracht of veel groen. Er staan inmiddels volop winkelpandjes leeg en onlangs werd bekend dat ook Primark de stad gaat verlaten.





De twee openingen zorgen voor licht.
Het pand krijgt z'n oorspronkelijk ingetekende torentje terug.