Mantelzorgers kunnen weer aanspraak maken op het mantelzorgcompliment.
Mantelzorgers kunnen weer aanspraak maken op het mantelzorgcompliment. (Foto: Pexels.com)

Mantelzorgcompliment: waardering voor mantelzorgers

Algemeen

ALKMAAR - Wie langdurig voor een familielid, vriend of een andere naaste zorgt, is mantelzorger. Wie de zorg of begeleiding van een mantelzorger ontvangt en deze mantelzorger hiervoor wil waarderen kan het mantalzorgcompliment aanvragen. De aanvraag kan dit jaar alleen digitaal.

Eén op de vier volwassenen in Nederland kan zich mantelzorger noemen. Ook in Alkmaar dragen mantelzorgers ruimhartig bij aan de zorg. Iedereen die onbetaalde zorg of begeleiding krijgt mag, als blijk van waardering voor alle goede zorgen, een extraatje van € 200,- aanvragen voor de mantelzorger. Het compliment is bedoeld voor mantelzorgers van achttien jaar en ouder, die zes aaneengesloten maanden, minimaal acht uur per week onbetaald zorg verleenden aan een hulpbehoevend persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder, kind, vriend of andere naaste zijn.

Aanvragen

Alkmaarse ‘zorgvragers’ mogen het mantelzorgcompliment aanvragen. Aanvragen kan via www.alkmaar.nl/direct-regelen/zorg-en-ondersteuning/mantelzorgcompliment. De aanvraag is dit jaar voor het eerst volledig digitaal.