Afbeelding

Fietsen langs Piet Tauber

Wat is er mooier dan op een zondagmiddag in augustus Alkmaarse architectuur op te snuiven, door langs bekende en minder bekende bouwwerken van een bekende architect te fietsen. En dan te zien hoe woningen, een uitvaartcentrum, een HTS of de Telefooncentrale zich in de stad bevinden..? Zondagmiddag 22 augustus fietsen we de Piet Tauber-route.

Je ziet het Piet Tauber-oeuvre zoals het is. Door te kijken, te vergelijken en erover in gesprek te gaan, ontstaat inzicht, begrip en waardering. Het gaat om een tijdsbeeld over de periode 1954 - 1994 met woonhuizen, kantoren en openbare gebouwen die in Alkmaar zijn gebouwd. 

Verschillende daarvan zijn ondertussen weer afgebroken, wat men vaak niet erg vindt. De fijnkorrelige binnenstad verdroeg deze gebouwen niet; ze waren niet passend.
Of dat alleen aan de architect lag is een discussie waard. Er is namelijk ook nog zoiets als goed opdrachtgeverschap. Voor sommige gebouwen erkende de architect dat het anders had gekund en bij andere zijn de toekomstige veranderingen van de omgeving niet doorgegaan. De gebouwen buiten de binnenstad passen echter prima in hun omgeving en staan er tot ieders tevredenheid, zowel voor de grootschalige als kleinschalige gebouwde projecten.

Goede architectuur: wie bepaalt wat dat is? Dit begint vaak bij een goed stedenbouwkundig plan. In de Alkmaarse binnenstad, dat een beschermd stadsgezicht is, had dát het uitgangspunt moeten zijn. 


Al met al een goede reden om op 22 augustus langs het Alkmaarse oeuvre van Piet Tauber te fietsen. Helaas zijn we volgeboekt, maar misschien komt er een vervolg.


Lucas Zimmerman, HVA