Afbeelding
(Foto: )

Wat bezielt Alkmaar

ALKMAAR - Onder de titel 'Wat bezielt Alkmaar' geeft  filosoof Jan Marten Visser een lezing over het gedachtegoed van Levinas. 

Met jaarlijkse thema-avonden biedt Vrijmetselaarsloge Noorderkroon mensen in Alkmaar omgeving verdieping op filosofische thema's of levensvragen. Deze keer zal Jan Marten Visser geïnteresseerden inspireren met zijn lezing over de frans-litouwse filosoof Levinas met het thema: 'Denken over de ander'. Een actueel vraagstuk in een samenleving met groeiende tegenstellingen.

De ander

Levinas maakte 'de ander' tot een wijsgerig kernthema. De ethische raakbaarheid door de ander vormt voor hem de kern van het menszijn. Deze boodschap is zeldzaam in de westerse filosofie waarin de mens vooral als denkend subject centraal staat, zoals bij het 'ik denk dus ik ben' van Descartes. Door de ander centraal te stellen, neemt Levinas een inspirerende, hoopgevende maar ook radicale positie in. Juist in een tijd waarin het beeld van de calculerende homo economicus begint te rafelen, is Levinas' alternatief het bestuderen waard.


Wat betekenen ethische raakbaarheid en ethiek bij Levinas?  Wat is de rol van het bekende appèl van de ander hierin? Wat is daarmee de filosofische en praktische rol van 'de ander'? Hebben we iets aan dit denken voor ons leven van alledag?


De lezing is 15 November om 20.00 uur in het logegebouw aan Gedempte Nieuwesloot 153. De lezing is openbaar; toegang: € 5,00, koffie gratis. Zie ook www.logenoorderkroon.nl