René Descartes verbleef de langst aaneengesloten periode in zijn leven in Egmond.
René Descartes verbleef de langst aaneengesloten periode in zijn leven in Egmond. (Foto: Georgios Kollidas via Adobe Stock)

Gratis lezing over René Descartes

ALKMAAR - In de nieuwe meetingspace Laatmakers wordt 9 november een gratis lezing gegeven over René Descartes. De grondlegger van de moderne filosofie woonde in Egmond-Binnen van 1643 tot 1649 en had een interessant netwerk rondom Alkmaar. 

René Descartes woonde geruime tijd met zijn vriendin en dochtertje in Egmond. Peter van den Berg uitgebreid onderzoek gedaan naar die periode uit het leven van Descartes. Dit heeft hij verwerkt in zijn boeken “René Descartes in Egmond” en “De schoenmaker en de filosoof”. De Egmondse periode van René Descartes is voor een deel onderbelicht, maar is zeer interessant. De Alkmaarse Maria Tesseschade Roemer speelde een rol in Descartes' leven, evenals de Bergense Anthony Studler van Zurck, later de beheerder van zijn vermogen. De vriendin van René Descartes, en moeder van zijn dochter Francine, ligt begraven in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. 

Op dinsdagavond 9 november 2021 komt van den Berg hierover vertellen in Restaurant Meetingspace Laatmakers, aan de Laat 27. Laatmakers is een gezellige locatie waar u zich snel thuis voelt. Aanvang 20.00 uur. Toegang vanaf 19.30 uur, vrijblijvend en gratis. Reserveren is niet nodig.