Hof van Sonoy.
Hof van Sonoy.

Puienprijs 2021: ‘Woonhuizen historisch’

ALKMAAR - De nominaties voor de zestiende Puienprijs van de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) zijn bekend. De genomineerde puien worden dagelijks separaat in de spotlights gezet op de Facebookpagina Rodi Alkmaar en op vrijdag volgt in deze krant gezamenlijk getoond in een overzicht. Deze week de de categorie ‘Woonhuizen historisch’. De winnaars worden 17 november bekendgemaakt op de Puienprijsavond in Wijkcentrum Overdie. Publiek kan via de publieksprijs meedoen. Welke pui vind jij het mooist? Stem via: www.hvaalkmaar.nl.

De winnaars worden 17 november bekendgemaakt op de Puienprijsavond

Eilandswal 28 

Dit is een pand in de stijl van de Amsterdamse school. De gevel is gerestaureerd waarbij de houten delen goed gedetailleerd zijn en er twee gelijke voordeuren in stijl zijn geplaatst.

Gedempte Nieuwesloot 34/ Lombardsteeg 

Dit betreft de renovatie van het oudste deel van de vroegere schouwburg en later bioscoop De Harmonie tot woningen. De vroegere geveldetaillering is hersteld, waarbij in een aantal raamopeningen voordeuren in de stijl van het pand zijn geplaatst.

Hof van Sonoy 

Er lijkt weinig veranderd te zijn aan het Hof van Sonoy; toch heeft er een grote renovatie plaats gevonden, voornamelijk intern, waarbij een groot aantal woningen met name in de kappen zijn toegevoegd. Afgezien van vier nieuwe dakramen is er in het exterieur van het monument niets te zien van de gedeeltelijke herbestemming van het pand. De ruimte in het pand wordt nu optimaal benut en er is sprake van verduurzaming.

Verdronkenoord 12 

Dit vroegere katholieke weeshuis dat later decennia lang tot 2014 het theater en filmhuis Provadja huisvestte is gerestaureerd en intern verbouwd tot appartementengebouw. Aan de voorzijde is het pand niet gewijzigd en is de monumentale waarde goed gerespecteerd.

Verdronkenoord 12.
Gedempte Nieuwesloot 34.
Eilandswal 28.