Afbeelding
Kaartje: Peter Bitter

De Die stroomde door Alkmaar

Oud-Overdie en Nieuw-Overdie zijn bekende namen van wijken in Alkmaar. De naam Overdie verwijst naar grond of landerijen aan de overkant van de Die. En de Die staat dan voor een waterloop die eertijds ten oosten van Limmen en Heiloo richting Alkmaar stroomde. Wat weten we eigenlijk van dit voormalige veenriviertje? En welke band heeft zij met Alkmaar?

De leeftijd van de Die is onbekend. Ze komt weliswaar – onder verschillende namen – voor op Middeleeuwse kaarten, maar mogelijk was ze er al rond het begin van onze jaartelling. Wellicht is ze nog ouder. Een theorie is dat de Die – ter hoogte van de huidige Mient in Alkmaar – ooit samenstroomde met het Zeglis uit het oosten en de Rekere uit het noorden. 

Stadsarcheoloog Peter Bitter tekende een reconstructie van die situatie rond het jaar 1000 (zie tekening hierboven). Auteur Jaap de Graaf verzamelde de beschikbare kennis over de Die en legde die vast in een boek. Op dinsdag 2 november a.s. vertelt hij erover in een lezing van de Historische Vereniging Alkmaar. Het gaat dan over de ontstaansgeschiedenis van het veenriviertje en de loop ervan door het landschap en het huidige grondgebied van de stad Alkmaar. Op talloze plaatsen is die loop van de Die anno 2021 nog te herkennen. Het gebied rond de Die heeft inmiddels ook een belangrijke natuurwaarde gekregen, die verschillende natuurbeschermingsorganisaties in stand proberen te houden. Maar ook de functie van de Die komt in de lezing aan bod. Zo leverde de Die als vaarweg gedurende een aantal jaren een belangrijke bijdrage aan de economie van de stad Alkmaar.

Wilt u de lezing bijwonen? Meldt u zich dan aan via de website van de Historische Vereniging Alkmaar. 

Zie: Hvalkmaar.nl

Klaas te Bos, HVA