Afbeelding
(Foto: Woonbewust.nl)

Natuurlijk: de stad Alkmaar

De ‘vergroening’ van de straten door geveltuintjes is natuurlijk en maakt het leuker. Maar hoe zal Alkmaar er over een tiental jaren uitzien als we de andere ‘natuur’ haar gang laten gaan. Ik bedoel dan eigenlijk: de natuur in de vorm van de stedenbouwkundige, de wethouder, de architect, de burger, het parlement, overheid, pers en publiek? Veel ernstige maatschappelijke opgaven die op dit moment spelen, hebben hun invloed op de stad. Ook op onze stad. En hoe nu verder?

U weet: de HVA maakt zich sterk voor de historische binnenstad. Of Bloemwijk. Of Ringers. Maar de dynamiek van de huidige maatschappij gaat meestal over de korte termijn en we lopen van crisis naar crisis. Lekker ad hoc. We blijven brandjes blussen en pleisters plakken. Ambities in overvloed, er zijn discussies en keuzes worden gemaakt. Bouwen, groeien, mobiliteit, slopen, restaureren en duurzaamheid strijden om voorrang.

Slim ontwerpen is ‘natuurlijk’ nodig. Maar weet wel waar je vandaan komt. Leren van het verleden is belangrijk als je beseft dat sommige zaken niet meer hersteld kunnen worden nadat ze afgebroken zijn. Doordachte plannen voor de lange termijn of zoektochten naar geschikte bouwlocaties hebben een andere tijdhorizon dan een politieke carrière. 

Bedenk dus bij alles wat je doet hoe dat uitpakt voor onze kinderen en kindskinderen. De ‘vergroening’ van de straten door geveltuintjes is maar een begin en verdient zeker navolging. 

Weet u: natuurlijk is Alkmaar een mooie stad om te wonen, te werken en te recreëren, maar als goed rentmeester wil de HVA de historische binnenstad natuurlijk (!) behouden en bewaren voor toekomstige generaties. Doet u mee?

Henk de Kruik
secretaris HVA.