Afbeelding
(Foto: Archieffoto RM)

Natuurvriendelijk bosbeheer in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON - De komende jaren gaan de gemeente Hollands Kroon de bosplantsoenen natuurvriendelijk verzorgen.

In de gemeente zijn meerdere bosplantsoenen. Dit zijn plantsoenen waar verschillende bomen en struiken staan. Samen geven zij het beeld van een 'bosje'. Natuurlijkvriendelijk beheer vergroot de biodiversiteit. Dit zijn de verschillende soorten planten en dieren in een gebied. "Zo geven wij meer insecten en andere dieren een plekje in onze natuur. Hier gaan wij stap voor stap mee aan de slag. Ontdek wat wij gaan doen en wat onze inwoners in hun eigen tuin zelf kunt doen", zegt een woordvoerder namens de gemeente.

Hoe?

Maar hoe werkt dat dan, dat natuurvriendelijk beheren? Onder andere door bepaalde heesters te verwijderen. Hierdoor krijgen inheemse soorten kans om te groeien. Denk aan ‘Look-zonder-look.’ Van de bloemen van deze plant kunnen bijen en vlinders eten. Maar denk ook aan het snoeien van bomen op verschillende hoogtes zodat verschillende insecten en vogels er fijn kunnen leven. Op afbeelding onderaan zijn alle natuurvriendelijke mogelijkheden te vinden die worden toegepast.

Wie zelf bosjes of windsingels op het terrein heeft en de natuur een handje wil helpen, kan zelf een natuurlijke bosrand creëren! Een aantal tips: De bosrand ligt het liefst op het zuiden, zodat er veel zon op schijnt. Snoei flinke gaten in de beplanting. Ongeveer drie meter diep bij zes meter breed. Laat de planten op de kale grond groeien en bloeien. Het soort planten wat groeit, hangt af van de plek. Alle planten die van oorsprong in Nederland voorkomen, zijn goed voor de biodiversiteit. Wilt u voorkomen dat planten door uw tuin zaaien? Dan kunt u ze voor het zaaien afknippen. Zorg ervoor dat uw bosje/windsingel veel structuurvariatie heeft. Dit betekent dat er verschillende soorten planten en bomen zijn. Heeft u veel ruimte? Kies dan voor een kruiden-struiken-bomen opbouw. Het snoeiafval kunt opstapelen in het bosje. Dieren schuilen hier graag, of maken een nest.

Aanwinst

De paardenbloem is één van de beste planten voor bijen en vlinders. Ze komen namelijk overal voor en bloeien het hele jaar door, met een piek in het voorjaar. En juist dan hebben bijen en vlinders het meeste stuifmeel en nectar nodig. Een mooie aanwinst voor de tuin! Gemeente Hollands Kroon gaat voor natuurvriendelijk beheer van bosplantsoenen. Jaarlijks wordt van circa 3000 m2 bosplantsoen het beheer aangepast naar natuurvriendelijk beheer. Dit zorgt ervoor dat meer planten, insecten en andere dieren hun plek kunnen vinden in de bosplantsoenen.

Inhammen

In bestaande bosplantsoenen worden enkele heesters verwijderd. Daardoor ontstaan inhammen. Deze zijn zuid georiënteerd, zodat ze veel zon vangen en windluw zijn. Inheemse planten, zoals Look-zonder look, krijgen hier de kans om te groeien en bloeien. Deze planten zijn een belangrijke voedselbron voor wilde bijen. Variatie is van belang om de biodiversiteit te vergroten. Daarom worden de bosjes in verschillende hoogtes gesnoeid. Zo ontstaat een zogenaamde zoom-mantel-kern vegetatie. In de zoom staan kruiden zoals Look-zonder look. In de mantel staan heesters zoals de gewone vlier. En in de kern staan grote bomen zoals eiken. Deze variatie geeft insecten, zoogdieren en vogels een geschikte leefomgeving.

Eco-totem

Dood hout trekt leven aan. Dode bomen en takken zijn aantrekkelijk voor insecten, zoogdieren, vogels, schimmels en bacteriën. Daarom wordt een deel van de takken in de bosplantsoenen achtergelaten als takkenril. Als de veiligheid op de locatie het toelaat, worden dode bomen op 3 meter boven maaiveld afgezaagd. Zo ontstaat een zogenaamde ‘Eco-totem'.

Meer weten over dit project? Of vragen om zelf aan de slag gaan? Neem dan contact op via www.hollandskroon.nl