Lions Wieringermeer e.o. is actieve club.
Lions Wieringermeer e.o. is actieve club. (Foto: aangeleverd)

'Wij zijn een no nonsense club die midden in de samenleving staat'

WIERINGEN/WIERINGERMEER - In de Wieringermeer en omstreken is een Lionsclub actief die vanuit de gedachte 'We Serve' iets wil betekenen voor de maatschappij. "Wij willen dit doen vanuit een club waarbij ieder lid zich thuis voelt. De Lions is een internationale organisatie met wereldwijd 44.227 clubs in 185 landen met circa anderhalf miljoen leden. Het type activiteiten van Lions clubs is zeer gevarieerd, denk aan een al jarenlang succesvol internationaal project voor de bestrijding- en het voorkomen van onnodige blindheid, cursussen leefstijl voor jongeren en opvang en begeleiding van zwerfkinderen", zegt Lions-member Martin van der Hout.

  1. Martin: "Onze club werd opgericht in 1980, na initiatief van de Lions Club Hoorn Westfriesland. De Lions zijn regionaal georganiseerd en al in 1978 kwam er vanuit het district Noord-Nederland de vraag hoe andere clubs dachten over een Lionsclub voor de Wieringermeer en Wieringen. Daar werd van alle kanten positief op gereageerd en al snel was er animo van 20 leden." Zelf is hij lid sinds 2011. "Zoals de meeste van onze leden ben ik gevraagd om deel uit te maken van de Lions. Ik ben hier komen wonen vanwege mijn werk op Agriport toentertijd. Van het éne praatje naar het andere en zo is het gekomen. Na tien jaar bij de club voel ik me als oorspronkelijke Westlander toch ook al een behoorlijke Wieringer", aldus Martin (50) die woonachtig is op Smerp tussen Hippolytushoef en Oosterland.

    Persoonlijke inzet

    Momenteel telt Lions Wieringermeer twaalf leden, allemaal mannen. "In 1995 is besloten om een mannenclub te blijven. Dit als antwoord op de algemene vraag die er toen was bij Lions Nederland of de club opengesteld kon worden voor vrouwen. Vanaf de oprichting hebben we 87 leden gehad. Helaas is onlangs onze laatste keymember Herman Heijnen overleden; hij was vanaf de oprichting lid. Het hoogst aantal leden vanaf 1980 was 28. Ten aanzien van nieuwe leden richten we ons vooral op mensen die bereid zijn door hun persoonlijke inzet het belang te dienen van hen, die het minder getroffen hebben. Tenslotte is je inzetten voor anderen, zonder dat je er zelf beter van wilt worden, een wezenlijk element voor Lions."

    Diversiteit

    Martin van der Hout zet zich dit jaar binnen Lions in vanuit de activiteitencommissie. "Daarnaast hebben we ook een dagelijks bestuur, een programmacommissie en een membershipcommissie. Elk jaar rouleren we taken en verantwoordelijkheden, waarbij we goed voor de overdracht van kennis en ervaring zorgen. Je bent bijvoorbeeld eerst inkomend president (zoals wij de voorzitter noemen), voordat je president wordt. Taken als secretaris en penningmeester zijn wel voor een aantal jaren vast. Binnen de club hebben we leden van circa halverwege de 30 tot in de 70, met allerlei verschillende beroepen. Juist die diversiteit is geweldig omdat die verschillenden leeftijden en ervaringen elkaar aanvullen. Ieder heeft zijn manier van doen en laten en dat geeft een goeie sfeer. Je trekt elkaar omhoog zeg maar en je voelt je daarom snel op je gemak."

    Projecten

    Activiteiten waar Lions Wieringermeer zich onder meer voor inzet zijn de jaarlijkse Kale Takkenloop, een wandeltocht door de bossen van de Wieringermeer en de Paardrijdag voor bewoners van Noorderhaven. "Dressuur, ringsteken, een huifkartocht, eten en drinken en een optreden van artiesten; voor de Noorderhaven bewoners is het echt een feestelijke dag. Wij doen dit al meer dan 30 jaar. Ook hebben we een internationaal jeugdkamp georganiseerd op Wieringen met 25 jongelui uit alle delen van de wereld. Daarnaast zijn onze leden vaak betrokken als gastgezin bij de jaarlijkse internationale jeugduitwisseling. Jongelui uit onze eigen omgeving zijn in staat geweest om de wereld te ontdekken als deelnemer aan dit jeugduitwisselingsprogramma."

  2. Wieringer Vikingolie

  3. En dat is nog niet alles, weet Van der Hout. "We staan op markten en fairs, waar wij onder andere onze eigen, inmiddels beroemde Wieringer Vikingolie verkopen. Soms bestaan onze activiteiten uit vrijwilligerswerk waarbij de Lionsleden eenvoudig de handen uit de mouwen steken om anderen even bij te staan. Ook organiseren wij acties om gelden voor goede doelen in te zamelen. Dit geld besteden wij dan aan lokale goede doelen. Wij ondersteunen hiermee groepen in de samenleving die, door hun sociale of culturele karakter, de kwaliteit van onze samenleving verhogen. Iets van een andere orde is het uitnodigen van sprekers waarbij iedereen van harte welkom is. Zo is twee jaar geleden Willem Anker op onze uitnodiging naar het Vikingschip in Den Oever gekomen en heeft daar zeer boeiend gesproken over zijn werk als strafrechtadvocaat. Dat was zeer inspirerend en daarom willen we er een jaarlijkse gebeurtenis van maken.'
    De bijeenkomsten van Lions Wieringermeer vinden meestal op donderdag plaats. Twee donderdagen in de maand, afwisselend een vroege en een late bijeenkomst. De vaste vergaderlokaliteit is in Hippolytushoef, bij de Kasteleen. "Hoe dat nu in coronatijd gaat?", antwoordt Martin van der Hout desgevraagd. "Uiteraard houden wij ons uiteraard aan de maatregelen, dus hebben we het laatste jaar slechts twee keer in levende lijve vergaderd. We doen dat nu via beeldbellen eenmaal per maand. Ja en voor wat betreft acties in coronatijd waren we halverwege 2020 - evenals de meesten onder ons - nog positief over de coronaontwikkelingen. Daarom dachten we dat we in het eerste weekend van 2021 de Kale Takkenloop met de juiste hygiënemaatregelen konden organiseren."

  4. Lees verder pagina 15.










Kaletakkenloop altijd een succes.
 Er wordt nagedacht over een alternatief voor de KaleTakkenloop later dit jaar.