Inwoners 't Veld en Zijdewind wordt gevraagd naar hun ideeën.
Inwoners 't Veld en Zijdewind wordt gevraagd naar hun ideeën. (Foto: JB/RM)

'Hoe houden we onze kernen leefbaar?'

HOLLANDS KROON - Bij alle inwoners van ’t Veld en Zijdewind valt 29 maart een brief op de mat waarin hen wordt gevraagd naar ideeën: 'hoe denken zij dat hun kern toekomstbestendig blijft', 'wat zouden ze graag zien in hun dorp', 'wat maakt hun dorp prettiger en waar lopen ze nu tegenaan?' Deze brief vormt de opmaat voor een project ter verbetering van de leefomgeving in deze kernen en wordt geïnitieerd door de gemeente Hollands Kroon in samenwerking met de dorpsraad 't Veld-Zijdewind.

Pilot van start in 't Veld en Zijdewind ter verbetering leefomgeving

Wethouder Mary van Gent (beheert portefeuille sociaal domein, red.): "Deze pilot is tot stand gekomen vanuit een brainstormsessie over integraliteit in de buitenruimte. Er liep al een project dat luistert naar de naam 'Leefbaarheid door ontmoeten'. Daaruit is in alle 22 kernen in Hollands Kroon een Doet & Ontmoetgroep tot stand gekomen waarbij we de leefbaarheid willen verhogen. Vanuit die brainstormsessie wordt het nu veel breder getrokken en wordt gekeken naar zowel het sociale als het fysieke domein. Besloten is dat we beginnen in 't Veld en Zijdewind. De eerste stap is het inventariseren van wensen en ideeën van onze inwoners voor het verbeteren van hun eigen leefomgeving. En dat kan over allerlei thema's gaan. Onze gemeente wil graag weten wat er bij de inwoners van deze dorpen leeft en wat zij denken wat er veranderd of verbeterd kan worden. Het wordt een vraaggerichte werkmethode: we vragen echt aan onze inwoners wat zij willen. Onze gemeente heeft al jaren het 'ja-tenzij'-principe: Dus ja het kan, tenzij het door wet- en regelgeving of andere dingen niet mogelijk is. We gaan kijken wat we kunnen honoreren."

Vrije geest

Projectleider openbare ruimte Jesse Kaandorp trekt vanuit de gemeente Hollands Kroon mede de kar. "Ik ben woonachtig in 't Veld, dus deze omgeving is voor mij bekend terrein", laat hij weten. "In dit specifieke geval ben ik projectleider voor het project toekomstbestendige kernen waarbij we bij de inwoners alle ideeën en wensen ophalen. Dat kan gaan over diverse thema's en dat zo breed mogelijk. We willen de inwoners niet dwingen in een bepaalde denkrichting. Dat doen we door middel van een infographic: waarin we diverse thema's als bereikbaarheid, verkeer, winkels, recreatie en sport, cultuur, en energie - denk hierbij aan de windmolens of zonnepanelen - hebben opgenomen. Daarnaast gaan we bij basisschool de Marinx in 't Veld op 15 april een leuke sessie doen met kinderen van groep 6, 7 en 8 om ook de jongste inwoners van de kernen er bij te betrekken. Zij zijn immers de toekomst. Bovendien hebben kinderen vaak een heel vrije geest. Zij komen op dingen waar wij niet eens aan denken. Dus we zijn heel erg benieuwd hoe zij met ideeën en wensen voor de kernen komen." Volgens Kaandorp worden de inwoners benaderd via een brief met de al genoemde infographic. "Deze brieven worden 29 maart bezorgd. Vanaf die datum hebben alle inwoners tot 11 april de tijd om hun ideeën in te leveren. Dat kan bij de gemeente via een email, bij stembussen in de plaatselijke supermarkten of via ons platform 'Denk mee' en staat allemaal in de brief."

Burgerparticipatie

Namens de dorpsraad 't Veld-Zijdewind laat voorzitter Ginus Hahn weten zeer positief tegenover deze pilot te staan. "We willen de belangen van ons dorp zo goed mogelijk behartigen. Vaak is te horen dat de afstanden van Anna Paulowna naar 't Veld toe groot zijn. Maar om op deze manier écht aan te kunnen geven wat je van je dorp wilt zien en wat je graag behouden wilt hebben en wat niet, is natuurlijk een prachtige vorm van burgerparticipatie. Iedereen heeft de mond ervan vol om mee te willen praten en een mening te hebben over de invulling van hoe het dorp eruit moet zien. Dit is uiteraard een prachtkans om je te laten horen. Ik hoop dat de mensen zich in deze opzet gaan uitspreken over wat ze graag willen. Wij als dorpsraad hopen dat hier de gekste ideeën in loskomen. Ideeën waar niemand bij stil heeft gestaan. Wij zijn daar als dorpsraad heel benieuwd naar. Wij laten geen kans voorbijgaan om onze inwoners te betrekken bij de gemeente. We zien heel duidelijk dat het een wisselwerking moet zijn tussen de gemeente in de vorm van kernbeheer én om contact te hebben met de inwoners. Want daar gaat het in feite om." Jesse Kaandorp vult aan: "Vanuit het fysieke domein zijn we momenteel bezig met de herinrichting van de twee hoofdstraten door 't Veld waarbij - als gebruikelijk - ook participatie plaatsvindt. We gaan bij de bewoners van die straten langs met de vraag of zij nog wensen of ideeën hebben voor alleen dat project. In relatie tot deze pilot kunnen we dat nu van alle inwoners inventariseren. Dat kunnen we dan weer toepassen op de projecten die op stapel liggen."

Wensenkaart

Volgens Kaandorp worden alle ideeën en wensen verzameld en geïnventariseerd in een zogenaamde wensenkaart. "Het kan natuurlijk zijn dat we sommige ideeën op korte termijn snel kunnen uitvoeren waarbij we met minimale middelen een mooie oplossing creëren. Sommige ideeën kunnen we op de lange termijn uitvoeren en sommige ideeën kunnen ook níet haalbaar zijn. Daar moeten we dan eerlijk in zijn. Naast het invullen van de brief vragen we aan de inwoners of ze eventueel willen meehelpen met het realiseren van het idee om het draagvlak te vergroten. We zijn heel benieuwd hoeveel bewoners zich gaan aanmelden om ons te helpen bij het uitvoeren van het idee. In dit project gaan we ervaren hoe het wordt opgepakt om te bepalen of we dit in de toekomst ook voor andere kernen gaan uitrollen."

Toekomst

Mary van Gent besluit met: "Deze pilot staat voor participatie in de breedste zin van het woord."

Lees verder pagina 7.


Infographic 't Veld/Zijdewind