Wees helder over je nalatenschap als de zon in het leven ondergaat....
Wees helder over je nalatenschap als de zon in het leven ondergaat.... (Foto: Lars Gieger)

Maak van nabestaanden geen spoorzoekers

REGIO - Oorverdovende stilte. En dan ineens is een dierbare overleden en is het stil. Oorverdovend stil. Een schok die verwerkt moet worden. Maar ook een moment waarop ineens heel veel belangrijke en emotionele zaken geregeld moeten worden. Wie gaat wat doen? Wie zorgt er voor de boodschappen? Wie schrijft de kaarten? Welke muziek en bloemen moet er uitgezocht worden? Maar ook: welke uitvaartwensen zijn er eigenlijk? Cremeren, begraven, naar de wetenschap? En binnenkort komt er ook nog resomeren bij.

En als de uitvaart achter de rug is, wie gaat dan de administratie regelen? De belastingaangiftes? Wie gaat de de bankrekeningen beheren? De periode na het overlijden van een dierbare is zwaar. Vaak is er een oorverdovende stilte en onvulbare leegte. Die stilte en leegte kunnen met een testament en het geven van duidelijkheid niet voorkomen worden. Wel kunnen die helpen in het voorkomen dat de stilte en de leegte omslaan naar kakofonische herrie, vraagtekens, twijfels en zelfs ruzie.

Regel de zaken

Kunnen herrie, vraagtekens, twijfels of ruzie helemaal voorkomen worden? Dat niet, maar door zelf tijdig duidelijkheid te geven en zaken te goed regelen, kan de herrie wel minder hard worden. Hoe regel je dat? Begin met een goed testament waarin behalve geregeld is wie erfgenaam is en wie wat krijgt, ook wie de zaken mag regelen. Dat noem je de executeur. De executeur hoeft niet altijd een erfgenaam en/of één van de kinderen te zijn. Soms is het zelfs slimmer om iemand aan te wijzen die iets meer op afstand staat.

Maak dan ook een overzicht van de lopende abonnementen, verzekeringspolissen en bankrekeningen. Vergeet daarbij niet de wachtwoorden en inloggegevens te zetten. Op die manier kan relatief eenvoudig de administratie ingezien worden en kan één en ander makkelijker geregeld worden. De nabestaanden wel weten dat er wat geregeld is. Dat gaat niet automatisch. Helaas verdwijnt bij veel mensen het testament ergens in een laatje of kast. Met als gevolg dat het te laat of zelfs helemaal niet gevonden wordt. Vertel daarom ook dat er een testament is opgesteld waarin de verdeling en het regelen van de erfenis vastgelegd zijn.

Vertel ook wat de uitvaartwensen zijn. Die hoeven niet in een testament opgenomen te worden. De uitvaartwensen kunnen ook zelf op papier worden gezet. Zoals de keuze van het soort uitvaart, muziekkeuze, keuze voor de uitvaartleider, bloemen en dergelijke. Wil je dan iets veranderen? Dan kun je dat zelf doen. Maak op die manier van nabestaanden geen spoorzoekers!

Notariskantoor Ten Brinke, Heiligeweg 93 in Krommenie helpt graag bij bovenstaande zaken. Maak een afspraak via 075 - 6474040 of mail: info@notaristenbrinke.nl Zie ook: www.notaristenbrinke.nl