Sporten als de triathlon en zwemmen waren levenslang Joop's passie.
Sporten als de triathlon en zwemmen waren levenslang Joop's passie. (Foto: aangeleverd)

In Memoriam Joop Menke

DEN HELDER/BREEZAND - De in Den Helder woonachtige Joop Menke is vrijdag 23 april onverwachts overleden. Op het sportieve vlak had Menke twee passies: de triathlon en zwemmen. Ruim veertig jaar was hij als badmeester werkzaam in het zwembad Den Krieck. Daarnaast was hij trainer en lid vanaf het eerste uur bij de Triathlon- en Zwemclub 'Oude Veer'. Op de verenigingssite www.oudeveer.nl staat een bericht over wat Menke voor de stichting en vereniging heeft betekend, met onderaan een aantal mooie herinneringen van leden.

Het bericht namens de Stichting zwembad Den Krieck luidt als volgt: 'Met groot verdriet en diepe verslagenheid hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van onze zeer gewaardeerde collega en vriend Joop Menke.

Joop was een fijne collega en vriend, die altijd bereid was om iedereen te helpen en bij te staan. Zijn toewijding, vriendschap en kennis zullen wij en het zwembad voor altijd missen. Vanaf het aller eerste moment was Joop bij het zwembad betrokken. Joop was het zwembad, het zwembad was Joop. Na 42,5 jaar trouwe dienst - onder meer als badmeester - zullen wij het zonder hem moeten doen'.

Bestuur en de leden van Triathlon- en Zwemclub ‘Oude Veer’ Anna Paulowna reageerden als volgt: 'Geheel onverwachts is vrijdag 23 april onze trainer en lid vanaf het eerste uur Joop Menke overleden. Triathlon en zwemmen waren levenslang zijn passies. Hij deed al mee bij het eerste Kwartje Triathlon in 1983 en heeft daarna geen jaar meer overgeslagen. Naast vele kwartjes en achtstes, volbracht Joop ook de hele triathlon van Almere. Daarvoor was hij al een verdienstelijk waterpoloër en lange afstand zwemmer (hij zwom onder andere de 16 km lange Drie Sluizen Tocht).

Naast een fanatiek sporter was Joop vanaf de start van de triathlon afdeling ook onze gewaardeerde zwemtrainer op de maandagavond. Verre reizen maken en cijferen op de computer was een hobby, gedreven hield hij vele jaren de uitslagen en punten klassement van het clubkampioenschap bij.

Zijn overlijden kwam als een complete verrassing, want woensdags fietste hij nog met z'n sportmaten een rondje Noordkop op z'n racefiets. Het lijf van Joop deed niet altijd wat hij wenste. In 2019 kreeg hij nog een nieuwe knie en moest wat weken rust houden. Het buitenwater zwemmen in het Oude Veer pakte hij toen als eerste weer op. Menig schaafpartij liep hij op bij een onfortuinlijke fietsuitglijer. Het mocht de pret niet drukken, hoewel het tempo was rustiger ging, bleef hij gewoon doorgaan. "Als laatst binnenkomende doe ik het licht wel uit”, grapte hij nog laatst bij z'n sportvrienden. Niemand zou verwacht hebben dat het licht al bij Joop op zeventig jarige leeftijd zou uitgaan. De vereniging zal hem missen!