De behoefte aan hulp van Buurtgezinnen is groot.
De behoefte aan hulp van Buurtgezinnen is groot. (Foto: buurtgezinnen.nl)

'We steunen en stutten daar waar nodig'

Vervolg van de voorpagina.

Volgens Corinne is de behoefte aan de hulp die Buurtgezinnen biedt groot. "Er zijn veel vraaggezinnen, dus de gezinnen die het nodig hebben. Met name in Den Helder is dat het geval. Het liefst heb ik meer steungezinnen om een goede match te kunnen maken. Nu heb ik dat niet, dus maak ik soms een match op beschikbaarheid, terwijl dat niet altijd de beste match is. Of mensen moeten wat langer wachten en dat gun je ze ook niet. In Hollands Kroon is het precies het tegenovergestelde: dat is geografisch gezien een heel grote gemeente en daar krijg ik heel veel aanmeldingen van steungezinnen, maar past dat niet altijd bij de aanmeldingen van de vraaggezinnen. Zoals bijvoorbeeld in de kern Anna Paulowna heb ik heel veel vraag, maar heel weinig steun. En in Hippolytushoef heb ik wel weer heel veel steungezinnen en als ik dan een vraag krijg kan ik 'm gelijk oplossen. Dat is heel leuk."

Opa en oma

"Lastiger is het om oudere stellen met wat senioriteit, opvoedervaring en rust te vinden", stelt Corinne. "Een soort opa en oma. Ik merk dat zij zichzelf soms te oud vinden of denken: 'Wat moeten ze nou met ons?'. Maar juist die mensen kan ik supergoed gebruiken. Ze krijgen er als het ware een kleinkind bij, zonder opvoedverantwoordelijkheid want daar hoeven ze niets mee. Steungezinnen hoeven alleen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te kunnen overleggen en wat opvoedervaring te hebben. Maar dat is heel breed. Uiteindelijk moet je weten wat het is om een gezin te draaien en je kunnen inbeelden hoe het is als het even niet loopt. Dit alles geschiedt op vrijwillige basis."

Dynamiek

De koppelingen die Corinne maakt begeleidt ze voor een periode van twee jaar. "Maar mensen zijn uiteraard vrij om er daarna mee door te gaan. Alleen kom ik er dan niet meer tussen. In het begin ben ik meer bij de gezinnen betrokken omdat het fundament echt goed moet zijn om met elkaar verder te bouwen."

Zowel vraag- als steungezinnen kunnen zich aanmelden via de website. www.buurtgezinnen.nl. Volg ook de Facebookpagina's https://www.facebook.com/Corinne.Buurtgezinnen.in.HollandsKroon/ en https://www.facebook.com/Buurtgezinnen.in.Den.Helder/ met allerlei wetenswaardigheden, filmpjes en oproepjes van Corinne.