4 mei met digitale herdenking

HOLLANDS KROON - 2020 was het jaar waarin 75 jaar bevrijding in Hollands Kroon groots herdacht en gevierd zou worden. Door de coronacrisis konden vele bijzondere activiteiten niet doorgaan. Ook dit jaar helaas niet.

Toch wordt op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid stilgestaan bij het beƫindigen van de Tweede Wereldoorlog. In Hollands Kroon is die herdenking dit jaar extra speciaal vanwege de berging van een vliegtuig uit WOII in de gemeente. Op 23 juni is het namelijk exact 80 jaar geleden dat een toestel van de Royal Air Force (RAF) is neergestort in Nieuwe Niedorp. In het wrak liggen naar alle waarschijnlijkheid de stoffelijke resten van de bemanningsleden.

Berging

Het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken geeft de mogelijkheid het wrak te bergen en de stoffelijke resten van de bemanning een laatste eervolle rustplaats te bieden.?Dit geeft de nabestaanden duidelijkheid en rust over het lot van hun familieleden. De berging start eind mei 2021. Meer informatie over deze berging is te vinden op www.hollandskroon.nl

Online

Maandagavond 4 mei kan vanaf 19.30 uur online worden gekeken naar een korte herdenking, zie voor de link www.hollandskroon.nl. Op 4 mei hangt de nationale vlag halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang bij de gemeentekantoren. De gemeente vraagt haar inwoners dit ook te doen.